Dugoročna prognoza za proljeće 2024: Kako će El Nino utjecati na vrijeme i koliko snijega će pasti

0
Radiosarajevo.ba
Dugoročna prognoza za proljeće 2024: Kako će El Nino utjecati na vrijeme i koliko snijega će pasti
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / snijeg

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, izvjesno je da će na vrijeme u Europi i na region Balkana utjecati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema El Nino.

Prognoza portala Severe Weather Europe predviđa da će El Nino utjecati na predstojeću zimu.

Ali, šta je zapravo El Nino?

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Kako objašnjavaju meteorolozi, u pitanji je jedna od faza složenog sistema pod nazivom ENSO, El Nino - južna oscilacija (El Nino Southern Oscillation).

Postoje tri faze i oscilacije u određenim periodima u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dijela Pacifika. Nastaju kao posljedica interakcije između vazduha i vode, a mogu da se uoče putem izmjene površinske temperature okeana. Fenomen prate i promjene struja u okeanima, vjetrova, pritiska u atmosferi i drugo.

Postoje tri faze fenomena ENSO - prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se El Nino, dok je treća hladna faza La Nina.

ENSO značajno utječe na tropske kiše, šablone pritiska i kompletnu razmjenu između sistema okeana i atmosfere.

Ove promjene uz "odloženo dejstvo" utječu i na vremenske uslove širom svijeta. Meteorolozi trenutno smatraju da će El Nino potrajati do proljeća 2024. godine, kada će malo oslabiti, a zatim tokom ljeta stiže stabilizacija uslova.

Ali kada je u pitanju zima 2023/2024. godine, predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u dijelovima centralne Europe i Skandinavije.

Stiže kratkotrajna kiša i promjena vremena. Evo u kojem dijelu Bosne se očekuju pljuskovi

Stiže kratkotrajna kiša i promjena vremena. Evo u kojem dijelu Bosne se očekuju pljuskovi

Decembarska prognoza snježnih padavina pokazuje veći dio kontinenta sa negativnim količinama snježnih padavina, osim na krajnjem sjeveru Evrope. U januarskoj prognozi se vidi drugačija slika, sa potencijalom snježnih padavina u snažnom porastu u većem dijelu centralnih zemalja. U februaru, više snježnih padavina predviđa se na većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim dijelovima.

Pomislili biste da je Europa predaleko da bi osjetila utjecaj, ali sajt upozorava - direktno će El Nino utjecati na Sjevernu Ameriku, ali to nikako ne znači da se neće odraziti i na Europu.

Globalno izaziva promjene, pa je efekat na europski kontinent samo teže egzaknto izmijeriti. Ali Europa ima i svoje faktore koji utječu na promjene temperature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije