... / Duda Balje: Pisala sam Miloradu Dodiku

26. 05. 2022. u 23:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje u intervjuu za Al Jazeeru kaže da je od bh. političara tražila osnivanje Kancelarije za veze u Sarajevu.

Već deset godina zastupnica je bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova i predsjednica Socijaldemokratske unije.

U intervjuu za Al Jazeeru kaže da je od bh. političara tražila osnivanje ureda za veze u Sarajevu, kakav Kosovo ima u Beogradu, ali da joj niko osim člana Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nije odgovorio.

"Pisala sam otvoreno pismo Dodiku jer su mi svi rekli da je on problem, ali sam dodala i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve druge nadležne važne adrese. To sam uradila uz podršku premijera i vlade Albina Kurtija. Reagovao je samo Dodik, koji je rekao: 'Ko je tamo neka poslanica s Kosova koja želi da mi priznamo Kosovo?'. Niko od drugih bh. političara nije mi odgovorio. Nisam govorila o priznavanju, samo o olakšicama za putovanje. Ako možemo s Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom", upitala je Balje.

Ističe da u otvorenom pismu Dodiku nije tražila nezavisnost Kosova nego putne olakšice i bezvizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine, u koju se najteže putuje od svih zemalja regije.

Kaže da Bošnjaci na Kosovu osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao matičnu državu, ali da je saradnja mala ili nikakva. Smatra da je priznanje Kosova pitanje vremena i da će, kada ga prizna Beograd, to učiniti i Sarajevo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)