Državnik i veliki mudrac: Obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Anadolija
Državnik i veliki mudrac: Obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića
U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Akademija povodom obilježavanja 15. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Adnan Žiško, direktor Muzeja "Alija Izetbegović", je u obraćanju istakao da je velika privilegija govoriti o Aliji Izetbegoviću, kako je rekao, jedinstvenom lideru, državniku i nadasve velikom čovjeku.

alija_akademija_AA_006.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Djela i ideje Alije Izetbegovića su resursi koje imamo za izgradnju pravednog i demokratskog društva. Vrijednosti koje je Alija Izetbegović ostavio iza sebe su evropske vrijednosti i one će dobijati na značaju kako vrijeme bude prolazilo i onoliko koliko im mi kao društvo damo značaj i mjesto koje im pripada. Alija Izetbegović je jedna od najsnažnijih historijskih ličnosti BiH i najznačajnija ličnost Bošnjaka u historiji ovog naroda", kazao je Žiško.

Faris Nanić, autor dijela "Alija Izetbegović" iz edicije "Bošnjaci", istakao je da rahmetli Alija Izetbegović svoja uvjerenja nije temeljio na sili.

alija_akademija_AA_007.jpg - undefined

Faris Nanić (Foto: Anadolija)

"Vjerovao je da je jedini suvereni Bog i da on upravlja poviješću, ali i moralnom zakonu te posebno strpljenju. On nije obećavao što nije mogao ispuniti, nije davao lažne nade, nije zvao na ratove niti se pozivao na junačku historiju, tražio je priznanje stvarne historije, zalago se za mir i po cijenu neugodnih kompromisa", rekao je Nanić.

Profesor Fahrudin Rizvanbegović, koji je bio bliski saradnik Alije Izetbegovića, kazao je da Alija nije bio revolucionaran.

alija_akademija_AA_008.jpg - undefined

Fahrudin Rizvanbegović (Foto: Anadolija)

"On je bio sretni buntovnik što stalno bježi u slobodu. Iz tog egzila izgovorio je ponekad i revolucionarne misli, ali njegovo djelovanje i njegovo mišljenje u osnovi je bilo evolucionističko. On je bio čovjek traženja i čovjek slobode", istakao je Rizvanbegović.

Pisac istraživač Ayhan Demir je istakao da je rahmetli Alija Izetbegović junak mnogim generacijama.

"On je nesumnjivo bio jedan od najvažnijih muslimanskih lidera 20. stoljeća. Nije bio samo dobar državnik već i veliki mudrac. On je savremenom svijetu predočio sliku slobodne jedinke i slobodne zajednice", rekao je Demir, dodajući kako je izdavačka kuća "Ketebe" iz Turske počela na turski jezik prevoditi sva djela Alije Izetbegovića.

alija_akademija_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Svečanoj Akademiji su prisustvovali članovi porodice Izetbegović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici drugih diplomatskih misija i veliki broj građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije