Državljanin SAD tvrdi da su ga istukli policajci u Ustikolni, prijetio da će ih ubiti

Radiosarajevo.ba
Državljanin SAD tvrdi da su ga istukli policajci u Ustikolni, prijetio da će ih ubiti
Foto: Screenshot / Muhamed Hadžimuratović

Muhamed Hadžimuratović iz Ustikoline, inače državljanin Sjedinjenih Američkih Država objavio na svom Facebook profilu snimak na kojem tvrdi kako su ga napali službenici Policijske stanice Ustikolina.

Na snimci koju je Hadžimuratović objavio na Facebooku vidi se policajac koji govori Hadžimuratoviću "nemaš pravo da me snimaš".

Nakon tog snimka Hadžimuratović je objavio još jedan.

"Evo sad su me napali. Hoće da otmu motku. Izvršili su napad, htjeli su da otmu motku. Nisam ja nikoga dirao. Uzet ću sada vatreno naoružanje. Ovo je posljednji put. Opsovao mi je majku. Sljedeći put, ako mi priđe policajac, ubit ću ga. Pištoljem. Vatrenim. Na mrtvo", govori Hadžimuratović.

Naknadno je snimio još dva videopriloga, a ovaj put istaknuo je da je pozitivno iznenađen profesionalnošću policajaca koji su došli da uzmu izjavu od njega. 

"Došli su ovdje policajci pred zetovu kuću i hoće da me vode u zetovu kuću na ispitivanje. Ne pristajem. Ne želim da idem u policijsku stanicu do sutra. Dok ne svane. Do deset sati. Ahmet, policajac iz Ustikoline me uhvatio za ruku i da me vode u stanicu, dakle u policiju. Da me prebiju bez svjedoka. Žele da me vode u polcijsku stanicu, da im ja dam izjavu. Rekao sam sutra u deset sati. Čekat će. Moraju čekati. Želim da se sklone s privatnog posjeda bez sudskog naloga", kaže Hadžimuratović i dodaje:

"Iznenađen sam njihovom profesionalnošću. Ovi su zaista momci bili profesionalni. Večeras sam upoznao komandira nakon što sam prošle sedmice otjeran pendrekom. To što sam rekao da ću policajca jajetom u glavu, morao sam zato što me napali pendrekom. Osjećao sam se nesigurno, želio sam da pobjegnem preko granice. Bio sam uspaničen, bojao sam se 'pendrekanja' u stanici. Ja neću praviti probleme, nikada nisam pravio probleme. To je grad u kojem sam odrastao, nikada tu nisam pravio probleme. Nakon razgovora sa ova dva policajca se osjećam sigurnim. Moje je pravo da razgovaram s komandirom policije, a ne da me se otjera pendrekom", ističe Hadžimuratović.

Informacije su nam potvrdili iz MUP-a BPK. 

"Nakon što je objavljen video snimak od strane Muhameda Hadžimuratovića policijski službenici jedinice za profesionalne standarde izašli su na mjesto događaja i utvrdili da je to osoba iz Sjedinjenih Američkih Država porijeklom iz Ustikoline.

U daljem razgovoru lice je izjavilo da je došlo do nesporazuma i da nije bilo prekoračenja policijskih ovlaštenja, da nije bilo prekomjerne upotrebe sile i da je to učinio u stanju afekta i da se kaje zbog toga. Obavljen je razgovor i sa policijskim službenicima i svjedocima i dali su gotovo identične izjave.

Što se tiče objavljenih prijetnji koje su vrlo ozbiljne po život policijskih službenika. Nastavit ćemo istragu u saradnji sa Tužilaštvom BPK i provjeriti kakvo je činjenično stanje", rekli su iz MUP-a BPK za Radiosarajevo.ba.

Nezvanično do sukoba je došlo zbog toga što je Hadžimuratović želio vratiti vazdušnu pušku koju je policija oduzela od njegovog oca prije 18 godina. Vodio se zakonima o naoružanju koji vladaju u Sjedinjenim Američkim Državama, a ne Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije