Arapima i Rusima otkazuju boravak u BiH: Činili krivična djela iz oblasti poreza

Radiosarajevo.ba
Arapima i Rusima otkazuju boravak u BiH: Činili krivična djela iz oblasti poreza
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Nekolicini stranih državljana otkazan je boravak u Bosni i Hercegovini, nakon velike akcije kodnog naziva "Nekretnine", tokom koje su početkom decembra prošle godine kontrolirane firme arapskih, ruskih i ukrajinskih državljana u BiH.

Ove informacije potvrdio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji je kazao da je otkazan boravak šestorici ili sedmorici stranaca zbog prekršaja iz oblasti migracionih propisa, prenosi BIRN - Detektor.ba.

“Ljudi su mijenjali adresu boravka, te su bili dužni i imali rok da promjenu prijave Službi, a nisu to uradili. Nakon akcije, dešava nam se da strani državljani koji su osnivači ili odgovorne osobe u pravnim licima, dolaze u Službu i te nepravilnosti sad pokušavaju ispraviti”, rekao je Ujić.

On tvrdi da je akcija “Nekretnina” imala dosta odjeka, jer se strani državljani sada u velikom broju dobrovoljno javljaju.

Provjerama boravišnog statusa stranih državljana u firmama koje su kontrolirane u akciji “Nekretnina” utvrđeno je da je njih 158 boravilo u BiH po osnovu viznog ili bezviznog režima, bez reguliranja boravišnog statusa u BiH, dok za njih 113 nije evidentirano da su uopće ulazili u BiH.

Manji broj, kako je utvrđeno, prekršio je imigracione propise po pitanju dužine boravka izvan BiH u toku odobrenog boravka, dok je u 58 firmi utvrđeno da su stranci zloupotrijebili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovu izdate radne dozvole.

Iz Službe za poslove sa strancima su ranije najavili da će protiv svih stranaca koji su prekršili migracione propise u BiH biti poduzete zakonom predviđene mjere otkaza bezviznog ili privremenog boravka.

Razlog za provođenje akcije “Nekretnina”, kako je kazano, jesu operativne informacije o postojanju firmi u vlasništvu stranih državljana koje se fiktivno registriraju u BiH, isključivo s namjerom sticanja vlasništva nad nekretninama, njihove kupovine radi daljeg izdavanja stranim turistima, pri čemu se izbjegavaju zakonske obaveze u pogledu vođenja evidencije i prijavljivanja stranaca, zaključuje se u izvještaju BIRN - Detektor.ba.

Ujić je napomenuo i da je osigurano oko 80.000 letaka sa sadržajem obaveza stranaca prema BiH i Službi za poslove sa strancima, po njihovom ulasku u zemlju, koji će biti distribuirani na neke od graničnih prijelaza i na sarajevski aerodrom.

Leci će, rekao je Ujić, biti na turskom, arapskom, engleskom, francuskom i na još nekoliko jezika, a na taj način će se stranci odmah informirati po ulasku u državu o svojim obavezama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije