:( / "Država je više od 1000 dana nijema na Davidovo ubistvo"

15. 10. 2021. u 13:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Neformalna grupa građana imena "Pravda za Davida", u saopštenju za javnost poručila je da kada su 26. marta 2018. godine prvi put stali na Trg Krajine u Banjoj Luci da je počela bespoštedna borba sa korumpiranim sistemom.

"Tada niko nije mogao ni slutiti da će država ostati nijema 1.300 dana na brutalno ubistvo studenta Davida Dragičevića. Za ovih 1.300 dana entitetske vlasti zloupotrebljene od strane kriminalnih klanova i kriminalaca koji su zaposjeli najviše funkcije u institucijama RS i BiH upotrijebile su cijeli državni aparat sa ciljem zataškavanja otmice i ubistva Davida Dragičevića.

Zloupotrebljene su i institucije pravosudnog sistema Republike Srpske. Tako je banjalučko Okružno tużilaštvo predvođeno glavnim tužiocem Želimirom Lepirom i postupajućim tužiocem Daliborom Vrećom istragu vodilo na način da nikada ne bude okončana. I da brutalno ubistvo bude zaboravljeno i zataškano", piše u njihovom saopštenju.

Još dodaju da su za tih 1.300 dana preživjeli mnogo nepravde, isto toliko okupljanja, kao i četiri velika  veličanstvena skupa, te da su ugostili novinare iz cijelog okruženja, ali i iz skoro svih evropskih zemalja. 

"Ugostili smo i novinare iz dalekog Meksika, dalekog Japana, Kanade i još mnogih zemalja. Uspjeli smo zadržati fokus evropske i svjetske javnosti na nesvakidašnjoj situaciji u kojoj je država stavljena u funkciju zaštite kriminalaca i ubica. Preživjeli smo neviđenu policijsku torturu koja je počela 25. decembra 2018. godine. Tada su do zuba naoružani specijalci brutalno nasrnuli na mirno okupljene građane. Na žene. Na djecu."

"Preživjeli smo Davorovo protjerivanje iz države. Tužbe, hapšenja i suđenja. Preživjeli smo ucjene i prijetnje. U ovih 1.300 dana smo preživjeli ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka i prijenos tijela u Austriju. Što je bilo posebno bolno i žalosno. Ali smo opstali. I svakodnevno uporno radili na rješavanju ubistva", poručila je grupa "Pravda za Davida".

Istaknuli su da je iza njih stoji na stotine sastanaka sa stranim i domaćim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, sa predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Sa mnogim ambasadorima i ambasadama. Iza nas su sastanci sa nosiocima funkcija tužilaštava. Nebrojeno mnogo dopisa, žalbi, tužbi i zahtjeva. Sve ovo je rezultiralo angažovanjem evropskog stručnjaka za pravo (Reinhard Priebe) i preuzimanjem slučaja "Dragičević" od strane Tužilaštva BiH. Međutim državnom tužilaštvu otvoreno poručujemo da je strpljenje roditelja i grupe "Pravda za Davida" na izmaku. I da nema još mnogo vremena. Zahtijevamo konkretne poteze u što kraćem vremenskom roku.

Zahvalnost dugujemo advokatu Ifetu Feragetu. Ali i ostalim advokatima grupe. Također, zahvalnost dugujemo i slobodnim medijima. Zahvalnost dugujemo i svim dobrim ljudima u zemlji i inostranstvu koji su na bilo koji način pomogli ovoj borbi. Nećemo ih nabrajati, ali oni će se sami prepoznati", dodaju.

Grupa "Pravda za Davida" obećava svima vama. A i njima zločincima. Nećemo stati do konačne pobjede prava i pravde nad mrakom i zločinom. Zaborava i oprosta nema - zaključeno je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA