Drvar: Čuvena Titova pećina i dalje zatvorena iako za sanaciju treba samo 40.000 KM

Politika
Drvar: Čuvena Titova pećina i dalje zatvorena iako za sanaciju treba samo 40.000 KM
Foto: JU Centar za kulturu i sport / Titova pećina u Drvaru

Prolaz do znamenite Titove pećine u Drvaru zatvoren je prije oko mjesec dana. Obilne kiše izazvale su odron koji je uništio drvene barake na ulazu u pećinu. U tim barakama je za vrijeme desanta na Drvar bio smješten partizanski Vrhovni štab s Josipom Brozom Titom, piše u reportaži Politike iz Drvara.

Nakon što su barake uništene i pećina je zatvorena radi sigurnosti posjetilaca. Nadležni u Drvaru nadali su se kako će do početka maja uspjeti da osiguraju novac i obnove barake, ali pećina je i dalje zatvorena. Ne znaju ni kada će početi obnova. Za sanaciju je po nekoj računici neophodno 15.000 do 20.000 eura.

Titovu pećinu, nakon posljednjeg rata, godišnje je posjećivalo 5.000-10.000 turista. Za Drvar je to važan izvor prihoda. Uskoro bi tamo trebalo da se obilježi i jubilej – 75. godišnjica neuspjelog njemačkog desanta na Drvar, to jest 25. maja, koji se u SFRJ obilježavao i kao Dan mladosti, a ujedno i kao Titov rođendan.

U Drvaru se 25. maj tradicionalno obilježava, kao dan kada je 1944. slomljen fašistički vazdušni desant na ovaj gradić.

Tito_Drvar.jpg - undefined

Tito i članovi Glavnog štaba u Drvaru 1944. godine (Wikipedia)

Tog dana 1944. godine je Tito spašen nakon što je pokrenuta njemačka operacija "Konjićev skok". Cilj Nijemaca je bio hvatanje lidera partizanskog pokreta u Jugoslaviji. Nakon te operacije Tito odlazi u Italiju, pa zatim dolazi na Vis.

Nadležni u tom povratničkom gradiću kažu kako je Titova pećina važan izvor prihoda za zapostavljeni i siromašni dio Federacije BiH s većinski srpskim stanovništvom.

"Drvar je vezan za tu pećinu. Nije dovoljno obnoviti samo kućice, potrebno je napraviti zaštitnu ogradu, kako se ne bi desilo da neki veći odron ponovo izazove štetu. Druga baraka je potpuno uništena. Posebno u sezoni, koja počinje od aprila do kraja oktobra. Ljudi koji nam dolaze u posetu žele i to da vide. Obje Titove barake su nacionalni spomenici, urađene su po uzoru na stare barake, koje su bile tu prije rata", rekla je za Politiku Suzana Jović, direktorka Javne ustanove Centar za kulturu i sport općine Drvar u okviru koje su i Spomen-kompleks i Muzej '25 maj', koji brine i o Titovoj pećini. Muzej '25. maj' se sastoji od istorijskog i etnografskog dela.

Titova_pecina_wiki.jpg - undefined

Wikipedia

Općinske vlasti u Drvaru žale se na tešku finansijsku situaciju. Kažu kako nemaju sredstava za saniranje oštećenja. Pomoć su zatražili od federalnih i kantonalnih institucija, ali kažu kako zasad nisu naišli na razumijevanje. Do poslednjeg rata Titovu pećinu i kompleks '25. maj' godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista. Nekada je pećina bila nezaobilazan dio učeničkih izleta i ekskurzija, kao i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a spomen-kompleks s muzejom '25. maj' 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Dušica Runić, načelnica općine Drvar, ispričala je kako se Drvar kao najmnogoljudinija povratnička općina na prostoru FBiH već dvije decenije suočava s brojnim problemima.

dusica_runic.jpg - undefined

Načelnica Dušica Runić (Općina Drvar)

"Najviše nas pogađa nezaposlenost, spadamo u red najnerazvijenijih općina u FBiH. To je rezultat odnosa kantonalnih i entitetskih vlasti prema nama. Spomen-kompleks ’25. maj’ u kom su Titova pećina i muzej, čiji je opština osnivač, posluju već desetak godina. To nam je važan izvor prihoda od turizma. Sredstva potrebna za sanaciju štete nekome možda i nisu velika, ali za naš budžet jesu", navela je načelnica Drvara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije