Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

1
Radiosarajevo.ba
Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"
Foto: Društvo novinara / Društvo novinara BiH

Društvo novinara Bosne i Hercegovine, povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija, još jednom ukazuje na brojne probleme u medijskoj zajednici.

"I aktuelna i prethodne vlasti krši medijske slobode udaljujući ih svojim zakonskim rješenjima i istupima sve više od europskih standarda", ističu iz Društva novinara BiH.

"Svake godine sloboda izražavanja je na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja, samo zato što svojim radom žele ukazati na: devijacije u društvu, kriminal i političko koristoljublje", ističu iz Društva novinara BiH.

Nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH: Dvije zanimljive teme pred zastpnicima

Nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH: Dvije zanimljive teme pred zastpnicima

Naglašavaju da je teško u BiH biti nezavisan, i medij i novinar, radeći u društvu u kojem svako svakoga kontroliše i pokušava uticati na različite načine.

"Usvajanje izmjena Krivičnog zakona RS u koji je uveden institut klevete i uvrede, najbolji je pokazatelj da vlast želi podjarmljene medije i novinare pojedinačno, da ih tako natjera na autocenzuru i ukine bilo kakve pa i opravdane kritike njihovog djelovanja", navode iz Društva novinara BiH.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Ističu da je poznato kako je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, i jačanje prava pojedinaca.

"Slobodni i nezavisni mediji okosnica su demokratije. Oni su garancija da će vlasti u zemlji funkcionisati otvoreno i transparentno te da pravila važe jednako za sve. Slobodni mediji su neophodni za postojanje sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Trenutno, tako nije u Bosni i Hercegovini", upozoravaju iz Društva novinara BiH.

Pozivaju redakcije i novinare da iskažu međusobnu solidarnost i da sve učine kako bi vratili dignitet profesije u medijskom prostoru u kojem djeluju mediji bez javno iskazanih imena vlasnika, urednika i novinara i gdje javni emiteri iskazuju servilnost prema političarima.

"Samo tako možemo prestati biti taoci politike. Ako su političari iskreni u priči o stremljenju ka europskim integracijama, neka hitno omoguće, odnosno stvore ambijent prava na slobodu izražavanja, jer je to jedan od glavnih preduslova napretka", poručuju iz Društva novinara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije