Druga godina pandemije: Danas veliki skok broja novozaraženih u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Druga godina pandemije: Danas veliki skok broja novozaraženih u Sarajevu
Foto: Opća bolnica / (Ilustracija)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 160 novih slučajeva (jučer 65) zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 1.151 uzorak (jučer 766). U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 117 osoba (jučer 95).

Jedan pacijent je, nažalost, preminuo (jučer četvoro) od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 107 pacijenata (jučer bilo 114), od kojih je 99 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 23,36 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 55 pacijenata, a u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš 52.

Na respiratoru je sedam osoba (koliko i jučer), a osam pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori je 11 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.549 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije (jučer bilo 1.508). U samoizolaciji su trenutno 2.224 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.406 osoba zaraženih koronavirusom i 64.276 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 121, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 201", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 299 pacijenata, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je ukupno 995 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. COVID-pozivni centar zabilježio je 467 poziva, a obavljeno je i 210 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana u Kantonu Sarajevo je aplicirano ukupno 938 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije