COVID brojevi za Sarajevo: Preminule četiri osobe za 24 sata

1
Radiosarajevo.ba
COVID brojevi za Sarajevo: Preminule četiri osobe za 24 sata
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 766 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 97 osoba.

Četiri pacijenata su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Trenutno je na bolničkom liječenju 114 pacijenata, od kojih su 104 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 20,18 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 52 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 62.

Na respiratoru je sedam osoba, a osam pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori je devet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.508 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.231 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.246 osoba zaraženih koronavirusom i 64.158 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 112, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 187", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 202 pacijenta, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzet je ukupno 491 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 332 poziva, a obavljena su i 154 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana u Kantonu Sarajevo je aplicirano ukupno 268 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije