Tri kantona imaju dugovanja u Zavodu Pazarić: Uspjeli smo konsolidovati budžet

Fena
Tri kantona imaju dugovanja u Zavodu Pazarić: Uspjeli smo konsolidovati budžet
FOTO: Fena / Posjeta Zavodu Pazarić

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i delegacija Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerkom Aidom Obuća, razgovarali su sa direktorom Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samirom Suljagićem o prijedlozima i aktivnostima nastavka suradnje zarad dobra korisnika koji borave u toj ustanovi.

Resorni ministar Drljača naglasio je u izjavi za novinare prije sastanka želju i potrebu da se pomogne Zavodu te kazao da je Vlada FBiH zajedno sa kantonalnim vladama, posebno Vladom BPK i direktorom Zavoda, uspjela konsolidovati budžet te ustanove.

Tema susreta su također problemi i potrebe daljnjeg razvoja i unapređenja te socijalne ustanove, kao i drugih socijalnih ustanova u Federaciji BiH.

Teška nesreća na M-17: Poginula žena, saobraćaj obustavljen u potpunosti

Teška nesreća na M-17: Poginula žena, saobraćaj obustavljen u potpunosti

"Želimo nastaviti i razvoj socijalne zaštite u FBiH i provesti reforme koje su već počele i daju rezultate. Dosad smo donijeli Zakon o hraniteljstvu i Zakon o roditeljima njegovateljima, zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom je u parlamentu. Radimo na strategiji socijalne zaštite", kazao je Drljača.

Kako je kazala premijerka Aida Obuća, BPK je izmirio obaveze za korisnike iz tog kantona smještene u Zavodu Pazarić te ističe senzibilitet prema toj kategoriji ljudi.

"Zasad je najveća i najbolja pomoć u redovnom izmirivanju obaveza prema korisnicima iz BPK jer bez toga oni ne mogu ostvarivati određene poticaje koji zavise od njihove finansijske stabilnosti", kazala je Obuća.

Precizira je da u tom zavodu trenutno ima 21 korisnik s područja tog kantona, od čega je 20 maloljetnih osoba. Sličnu dozu senzibiliteta i finansijske odgovornosti nastoje, kaže, pokazati i prema drugim ustanovama te vrste u FBiH gdje su smještene osobe s područja BPK.

Direktor Zavoda Suljagić zadovoljan je današnjim susretom i naglašava da se izmirivanjem dugovanja stvara mogućnost za razvoj Zavoda. Intencija Zavoda je, kako kaže, da dodatno ojačava stručni kadar da bi kvalitet usluga bio i bolji.

"Još tri kantona imaju izvjesna dugovanja na ime smještaja korisnika u Zavodu, kao i manji iznos za korisnike iz bh. entiteta Republika Srpska, a te obaveze ispunjavat će sukcesivno. Ta dugovanja nisu sad limitirajući faktor za naš daljnji razvoj", kazao je.

Naglašava da trenutno u Zavodu u Pazariću ima 334 korisnika, 80 nepokretnih. Po njegovim riječima, među korisnicima sve je veći broj maloljetnih osoba.

Direktor Suljagić uručio je premijerki Obuća prigodan dar koji su za nju izradili štićenici tog zavoda s područja BPK.

Na području FBiH ima pet ustanova tog tipa, njihovo finansijsko stanje je relativno stabilno. Potrebe korisnika usluga tih ustanova uglavnom su slične.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije