Epidemija / Drive-in testiranje na 4 lokacije u Kantonu Sarajevo: Evo i kome je namijenjeno

14. 08. 2020. u 08:47:00 Fena

Shares: 3

U sklopu COVID centra Saraj Polje i COVID ambulanti Ilidža i Semizovac, a odnedavno i Centar - Vrazova građani Kantona Sarajevo, koji imaju simptome koronavirusa, mogu testiranja obaviti i tzv. drive-in metodom - iz automobila uz zaštitne maske, rukavice i zdravstvenu legitimaciju, te minimalan kontakt s medicinskim osobljem.

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić potvrdio je da i u sklopu COVID ambulante Centar - Vrazova, koja je otvorena prije 15-ak dana, građani koji žele mogu obaviti testiranje i drive-in metodom.

"Važno je napomenuti da građani ne mogu samoinicijativno dolaziti na testiranje, prethodno moraju pozvati svoje porodične ljekare, te uz konsultaciju s njima, ali i preporuku epidemiologa, dobiti tačan datum i termin testiranja. Za svako testiranje mora da postoji medicinska indikacija, ne može se doći s ulice nenajavljen bez simptoma", naglasio je Šarkić.

Istakao je da je uzimanjem ovakvom metodom brisa od pacijenta omogućeno da pacijent koji se nalazi u autu ima što manje kontakta s medicinskim osobljem, ali i ostalim pacijentima.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva koje ima Dom zdravlja govore da se za sada ipak nešto manje drive-in koristi kao tehnika uzimanje briseva.

"Ljudi su ipak više naviknuti na standardnu metodu, a to je dolasci i čekanje u redu ispred COVID ambulanti. U suštini mnogo više se to svodi na kontakt s ljekarom i dolazak pred punkt gdje se radi testiranje, a ne da se radi testiranje iz auta", kazao je Šarkić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo u vezi pandemije koronavirusa, JU Dom zdravlja KS sve pacijente sa simptomima na koronavirus prima na četiri lokaliteta, Covid centar Saraj-polje, te COVID ambulantama Ilidža, Centar - Vrazova i Semizovac - Vogošća.

NEMA KOMENTARA