Drastične promjene: Danas 40, a dolaze temperature od 9 stepeni!

Radiosarajevo.ba
Drastične promjene: Danas 40, a dolaze temperature od 9 stepeni!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vrelo Bosne: Oaza za spas od paklenih vrućina

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Pretežno oblačno je na području Krajine. Po kotlinama u centralnom dijelu Bosne lokalno ima magle ili niske naoblake.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bugojno 18; Bjelašnica, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 19; Jajce i Livno 21; Bihać, Sarajevo i Tuzla 22; Bijeljina, Brčko, Gradačac, Prijedor i Sanski Most 23; Grude i Zvornik 24; Banja Luka i Trebinje 25; Neum 26; Mostar 28°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940hPa, za 4hPa je ispod normale i ne mijenja se.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike će biti slične kao i proteklih dana, uz malo ugodnije poslijepodnevne sate kada bi porast oblačnosti i osvježenje u vidu padavina moglo olakšati tegobe uzrokovane vrućinom. 

Danas u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni većinom umjerena naoblaka. Više oblačnosti na području Krajine i sjevera Bosne. Lokalni pljuskovi i grmljavina u Bosni se prognoziraju uglavnom u drugoj polovini dana. Prije podne padavina može biti u Krajini. Uz pljuskove izgledna je i lokalna pojava grada. U noći na srijedu očekuju se nove padavine sa zapada koje će postepeno preći preko cijele zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine većinom sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na jugu zemlje i do 40°C. U Sarajevu prije podne sunčano. U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

U srijedu jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, pljuskovi i grmljavinu koji će se pomjerati od ranih jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje. Prestanak padavina prije podne prvo na području Krajine i postepeno u poslijepdonevnim satima prestanak padavina na jugu i istoku zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19°C, a u Hercegovini od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 18 i 23°C, a u Hercegovini od 24 do 30°C.

U četvrtak veći dio dana pretežno oblačno vrijeme u centralnim i istočnim područjima, gdje se smanjenje oblačnosti očekuje poslije podne. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

U petak preovladavaće sunčano uz umjerenu oblačnost. U Bosni prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, javlja Fedrealni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije