Dragan Mektić: Ako dođe do incidenta, odgovornost će pripasti MUP-u RS-a

Radiosarajevo.ba
Dragan Mektić: Ako dođe do incidenta, odgovornost će pripasti MUP-u RS-a
U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za novinare.

Medijima se obratio ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je govorio o sigurnosnoj situaciji uoči protesta koji će biti održan u subotu, 14. maja, u Banjoj Luci.

Mektić je kazao kako nema logike da se organiziraju dva skupa u isto vrijeme.

"Obzirom kako se cijela priča o protestima spinuje i priprema, postoji vjerovatnoća da bi na tim skupovima mogla biti ugrožena sigurnost imovine i građana. Nema nikakve logike da se da odobrenje da se u isto vrijeme na istom mjestu organiziraju dva različita skupa, gdje imate mogućnost verbalne komunikacije i fizičkog kontakta između dvije skupine", izjavio je Mektić.

Ministar je dodao kako se "vidi da o tome nisu odlučivali ljudi iz ministarstva već je to politička odluka koju je donio Milorad Dodik, ne razmišljajući o posljedicama."

"Govorim sa stanovništva bezbjednosti. Da bi stvar bila gora, počelo je sa iznošenjem spinovanih informacija o navodnom dolasku određenih grupa, određenih radikalnih skupina iz Srbije, Sarajeva, Bihaća, Ukrajinaca sa snajperskim puškama... dakle, neviđene gluposti.

Nemamo ni jednog obavještajnog ni operativnog podatka da će neko od njih doći. U ministarstvu sigurnosti Srbije su nam rekli da ne raspolažu takvim podacima. Ukoliko dođe do određenog incidenta, isključivu će odgovornost snositi Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske koje je dalo dozvolu nakon odluke Milorada Dodika da se na neki način dogodi 'narod na narod'", pojasnio je Mektić, te na kraju još jednom pozvao narod da sutra dođe, te pokaže da se ne boji.

"A onda se pojave određeni dušebrižnici, kvazianalitičari i narikače tipa Dževada Galijaševića i Predraga Ceranića, samozvani eksperti za terorizam... Dževad Galijašević je utvrdio da ja nisam Srbin, a nema većeg konvertita od njega. Sve je to krenulo od onog momenta kada smo mi započeli borbu protiv korupcije. Nisam ni sanjao da će to prouzrokovati ovakve efekte", ozbiljno je zaključio Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije