BiH / Dragan Čović ponovo sa predstavnicima Aluminija: Radnici na prvom mjestu

16. 07. 2019. u 10:31:00 Fena

Shares: 0

U nastavku rada svojevrsnoga kriznog vijeća Aluminija d.d. Mostar, uz predstavnike Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, i danas je učestvovao predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

U ponedjeljak su detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju koje bi išlo u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize, saopćeno je iz Aluminija.

Prvi dan bio je usmjeren na Ljevaonicu koja je, uvjetno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda.

Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je nužno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih, što neće biti moguće bez konkretnoga angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH.

Radna je skupina predana postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije. Na tomu je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije.

Pokrenut je niz aktivnosti, u prvomu redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnoga razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje uposlenici Aluminija imaju.

Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu, dodaje se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA