Čović izašao pred novinare: Ja nikog nisam zaposlio u Aluminij

Radiosarajevo.ba
Čović izašao pred novinare: Ja nikog nisam zaposlio u Aluminij
Foto: Fena / Dragan Čović

Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, novinarima se obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je odgovarao na pitanja novinara, a najviše njih se odnosilo na stanje u mostarkom Aluminiju.

„Čini mi se da je šteta napravljena i da je ona nesaglediva, sagledat ćemo je i provjerit ćemo šta se radilo u proteklih 20 godina. Osnovno opredjeljenje je da Aluminij ima svoju budućnost i tome ćemo se posvetiti u narednim danima, a posvetit ćemo se socijalnim pitanjima. A paralelno ćemo raditi na pokretanju ove tri tehnologije koje imaju. Ako će se na taj način raditi onda vjerujem da postoji budućnost“, kazao je Čović.

Dodao je da nije baš bilo svejedno doći pred te ljude i sa njima razgovarati.

„Međutim ne postoji nikakva moja osobna, moralna odgovornost. Pravi problem je dug od 400 miliona KM, mora se znati ko je to uradio i neko će morati odgovarati za to. Ta kuća ima svoju budućnost, ali na nekim drugim osnovama poslovanja. Ali neću dalje od toga, jer smo se tako dogovorili. Zato i Sindikat i Uprava izlaze sa zajedničkim saopćenjima. Problem je što smo loše iskomunicirali i ja nisam zaštitio sebe, a neki su to iskoristili. Ali sve će izaći na vidjelo, pa da je i moj rod rođeni, a Dragan nikad nikog nije zaposlio u Aluminiju. Ali idemo sad pokrenuti i sanirati štetu. Vrlo brzo ćemo poslati poruku da se ovo može pokrenuti i da je aluminijska indstrija strateška i onda će sve institucije se morati odnositi prema Alumuniju kao prioritetu“, pojasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, ovo se nije moralo desiti, ali je bilo neizbježno s ovakakvim načinom rada.

Zamislite sedam milona KM minusa mjesečno, trebalo je se davno reagirati, ali vlasnička struktura se mora poštovati. Da je se politika ranije upetlajala onda bi neko prigovorio da HDZ ovo ili ono. Moj zadatak je biti među tim ljudima i kazati 'ako imate neki problem sa mnom, dajte da to rasčistimo'. Imate ljudi koji su milione izvlačili iz Aluminija, ali to nećemo više dopustiti, bit ćemo brutalni“, naglasio je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je kazao da će uskoro uputiti i snažne poruke partnerima na svim nivoima.

Poruke će biti snažne, tačnije da oni koji prave blokadu u funkcioniranju BiH s naše strane neće više imati našu podršku. Morat ćemo napraviti oštar zaokret i to ćemo uraditi i neke će se stvari morati ubrzati. Neće se više moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom, s izborima u Mostaru. Znači naši partneri moraju to razumiti da ili ćemo krenuti to raditi ili više nećemo biti partneri“, kategoričan je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije