Dragan Čović: Nismo dobili kandidatski status zbog kočničara iz Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Nismo dobili kandidatski status zbog kočničara iz Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su "kočničari iz Sarajeva" najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

"Konačno smo dobili nekakvu poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalisti koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcioniranje BiH, da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa u BiH, da razumiju da zbog njih nismo dobili kandidatski status zadnjih šest ili sedam godina, pa ni ovaj put", komentirao je Čović odluku Europskog vijeća da se našoj zemlji ne dodijeli kandidatski status.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako je Europska unija bh. političarima poslala poruku, a ta poruka je, po njegovim riječima, da se mora promijeniti Izborni zakon.

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Šta je rečeno u Zaključku Europskog vijeća: Kada će BiH dobiti status kandidata?

Šta je rečeno u Zaključku Europskog vijeća: Kada će BiH dobiti status kandidata?

"Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da pročitaju sve odluke, i one kojima su se neki ponosili prije izvjesnog vremena kada smo bili na sastancima u Bruxellesu, niječući kako je tamo kazano da trebamo odmah riješiti pitanje Izbornog zakona. Oni spominju samo ono najdalje – šest mjeseci, nitko neće da vidi suštinu.

Mi moramo promijeniti izborno zakonodavstvo odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status", izjavio je Čović na proslavi 25. godišnjice mostarskog Medicinskog fakulteta.

"Zašto na jesen? Upravo da nas testiraju jesmo li u stanju provesti izborni ciklus na korektan, demokratski način. Jesmo li u stanju spriječiti da jedan narod, brojniji, bira manje brojnijem narodu predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda, i to će biti ta mjera", zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije