Dragan Čović: "Europski put nema alternative, mi zakone moramo usvojiti"

1
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: "Europski put nema alternative, mi zakone moramo usvojiti"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da za dva dana očekuje pozitivan izvještaj Europske komisije o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, posebno kad je riječ o Bosni i Hercegovini. Europska komisija u srijedu će predstaviti izvještaj o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Vlasti BiH nisu donijele nekoliko važnih reformskih zakona među kojima je i Zakon o sudovima, zatim sukobu interesa i sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koje je Europska komisija ranije naznačila uvjetom za sljedeću fazu nakon što je Bosna i Hercegovina prošle godine dobila kandidatski status. U međuvremenu je grupa od sedam zemalja koje predvodi Hrvatska, a čine uz ostale i Austrija, Slovenija i Italija, lobirala da se otvore pregovori o članstvu BiH, prenosi agencija Hina.

Čović je rekao da hrvatski premijer Andrej Plenković i druge zemlje EU koje je nazvao prijateljima BiH nastoje ishoditi da se izvještajem Europske komisije o našoj zemlji definira uvjetno otvaranje pregovora o članstvu uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Zahvaljujući tom utjecaju i zalaganju, očekuje se da se napravi iskorak, rekao je Čović. Potvrdio je kako bi BiH mogla, uz ispunjavanje nekoliko reformi, već u januaru napraviti iskorak prema Uniji.

Dragan Čović nakon sastanka u I. Sarajevu: "Čini mi se da smo danas snažno otvorili vrata EU"

Dragan Čović nakon sastanka u I. Sarajevu: "Čini mi se da smo danas snažno otvorili vrata EU"

"Ja sam siguran, ako mi budemo uporni i znali što hoćemo, da ćemo u prvom mjesecu govoriti da smo mi u tome procesu vrlo aktivni", rekao je čelnik HDZ-a BiH. Dodao je kako je uvjeren da će izvještaj o Bosni i Hercegovini biti pozitivan, no da je sada pitanje kako će se definirati preporuka za otvaranje pregovora s EU.

Prema Čovićevim informacijama, najvjerojatnije bi to moglo biti uvjetno otvaranje pregovora s EU bez datuma. To znači da bi vlasti u BiH trebale ispuniti preostale uvjete usvajanjem europskih zakona nakon čega bi se taj proces automatski otvorio.

"Europski put nema alternative, mi zakone moramo usvojiti i stvoriti stabilnost u zemlji", zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije