Dragan Čavić: Ne koristite Srebrenicu u predizborne svrhe

Fena
Dragan Čavić: Ne koristite Srebrenicu u predizborne svrhe

Predsjednik Narodnog demokratskog progresa (NDP) Dragan Čavić obratit će se sutra na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) uoči rasprave o izvještaju Komisije za Srebrenicu, te smatra da se ta osjetljiva tema ne bi trebala koristiti u predizborne svrhe.

Čavić, koji je bio predsjednik RS u vrijeme kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da nije izabran povoljan trenutak da se o tom izvještaju rasprava, budući da će se za mjesec i po dana održati izbori.

Kaže da je on jedini političar koji se 2004. godine, kada je Vlada usvojila izvještaj Komisije za Srebrenici, obratio javnosti i izrazio žaljenje zbog žrtava bošnjačke nacionalnosti.

"Nesporno je da je Komisija radila pod pritiskom stranaca", tvrdi Čavić ističući da je sada vrijeme da se prihvati inicijativa Vlade da se formira nova komisija međunarodnog karaktera, koja će sačiniti cjelovit izvještaj o ratnim dešavanjima na tom području i stradanjima i Srba.

"Ako je namjera Vlade da se na taj način pristupi ovom pitanju, NDP će to podržati", rekao je lider NDP-a ističući da izvještaj treba izmjeniti, ukoliko su utvrđene određene netačnosti, a ostaviti potvrđene činjenice.

I potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da je aktuelna Vlada trebalo da pripremi svoj stav uoči ove sjednice.

Čavić je potvrdio da ni predstavnici NDP-a, SDS-a ni PDP-a neće večeras prisustvovati konsultacijama koje je uoči skupštinskog zasjedanja sazvao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije