Dunović odgovorio Tufekčiću: Vi biste ljudima oteli sve, platu, imovinu...

Fena
Dunović odgovorio Tufekčiću: Vi biste ljudima oteli sve, platu, imovinu...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milan Dunović

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović odgovorio je na pismo koje mu je uputio potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić.

"Zbog ljudi kao što ste vi, Bosna i Hercegovina i njeni građani žive kao taoci persona koje su uzurpirali moć, a svoje neznanje ne znaju sakriti ni u otvorenom pismu, kojim ste se, tobože, osvrnuli na ono što sam ja radio u protekle četiri godine. Ne možete shvatiti da se ni ja, niti bilo ko, ne može kako Vi kažete 'prepisivati' sa Ustavnim sudom. Vi Ustav ne poštujete, isntitucija Ustavnog suda vam je prekompleksna, pa ne možete pojmiti čemu zapravo služi taj Sud", navodi Dunović u odgovoru Tufekčiću.

Dunović dodaje da Ustavni sud štiti građane ove države "od kvazipolitičara kao što ste Vi, a ja građane pokušavam zaštititi od Vas i Vama sličnih".

Potpredsjednik FBiH navodi kako nije „kočenje procesa“ njegovo djelovanje prema Ustavnom sudu.

"Kočenje procesa je ono što vi radite. Jer da se Vi pitate, oteli bi ljudima sve - platu, imovinu, dostojanstvo, pravo na rad i na kraju i pravo na život, a onda se sakrili iza SDA. Pitam se samo da li je zaista politika stranke iz koje dolazite reprezentovana u Vašem „liku i djelu“ ili ste Vi samo jedan u nizu onih „koji su se snašli“, pa kreirete bezvlašće kako biste politički opstali. Pitam se zašto Vam smeta moje obraćanje visokom predstavniku, kada sam radio na zaštiti ustavnosti", navodi Dunović.

Vi ste Tufekčiću, dodaje on, predložili SNSD-ov kadar, Dragu Puzigaću, na mjesto potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Vi ste doveli Dodika, da nam kroji sudbinu u Federaciji. Ja pokušava da riješim vaše (SDA-ovske) političke greške, ali vama to smeta. Valjda vi znate zašto je to tako. Ono što sigurno znate je to, zašto je i predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara rekla da ste je 'usmeno' podržali u pokretanju vitalnog nacionalnog interesa. To je onaj lažni vitalni interes, kojim će se onemogućiti da Hrvat u Sarajevu vrijedi kao Hrvat u Mostaru, ali isto tako i da Bošnjak u Livnu vrijedi kao Bošnjak u Sarajevu. Vi ste spomenuli u svom pismu Bošnjake Livna, borce za ovu državu, a jeste li im objasnili i to da bez Zakona o izbornim jedinicama oni neće imati pravo da budu birani. To pravo ste im vi oduzeli, prije dvije godine, kada ste prvo predložili, a onda i hitro digli ruku za SNSD-ovca Puzigaću", stoji u Dunovićevom pismu.

Dunović pita Tufekčića i zašto mu smeta njegovo obraćanje visokom predstavniku kada želi da zaštitim prava svih građana, bez obzira kako se zovu i gdje žive?

"Vi dižete ruku za protuustavne zakone i time se ponosite, ja takve (samo takve) zakone šaljem na Ustavni sud. Vi obmanjujete borce, ja im javno govorim da su im zahtjevi opravdani i na koji realan način mogu biti realizovani. Vi im ne date Jedinstveni registar boraca, a ja želim da vidim ko je bio borac, ko dezerter i koga ste lažno uveli u prava. Vi se krijete iza boraca iz Livna, ja tražim da svi, uključujući Livnjake, imaju pravo na dostojantvo, kao i pravo da se ponose učešćem u odbarni BiH", navodi, između ostalog, Dunović.

Dodaje da nije u kampanji, da samo radi svoj posao.

"Vi ste ti koji se krijete iza SDA, iza Bošnjaka Livna, iza komisija, iza članova drugih stranaka. Samo vas brine hoćete li dobiti dovoljno glasova, pa da nas možete, sve kolektivno, maltretirati svojim neznanjem i neradom još četiri godine. Uozbiljite se i sklonite što prije iz politike, jer ovoj državi trebaju ozbiljni, pošteni i odgovorni ljudi, a ne Vi", navodi Dunović u odgovoru Tufekčiću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije