Dragan Bursać o ljubavi Boška i Admire: Zagrljaj od sedam dana i sedam života!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać o ljubavi Boška i Admire: Zagrljaj od sedam dana i sedam života!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Boško i Admira

Na današnji dan prije 30 godina poginuli su sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić. Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Godinu dana nakon početka agresije, bosanskohercegovački Romeo i Julija odlučili su napustiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta (današnji Most Suade Dilberović i Olge Sučić), a izlazak iz grada dogovorili su preko zajedničkog prijatelja. Preko mosta su krenuli 18. maja 1993. godine, vjerujući da je primirje na snazi.

Snajperski metak pogodio je prvo Boška. Drugi metak pogodio je Admiru. Smrtno ranjena, uspjela je dopuzati do Boška i zagrliti ga. Nekoliko minuta kasnije pored njega je i izdahnula.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Njihova tijela su sedam dana ostala ležati na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena.

Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS-a izvukla je njihova tijela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Boška i Admire danas se prisjetio i ugledni književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać.

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prošlo je 30 godina otkako su zločinci ubili ljubav

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prošlo je 30 godina otkako su zločinci ubili ljubav

"Boško i Admira, ubijeni na današnji dan prije 30 godina. Smrt koja ih je uzdigla iznad mnogih navodnih života.

Sarajevski Romeo i Julija

Zagrljaj od sedam dana i sedam života", napisao je Bursać.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao. O njima i njihovoj ljubavi su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče... Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje prije nekoliko godina snimila je pjesmu pod nazivom Boško i Admira, a isto tako i Bill Madden pod nazivom Bosko and Admira.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije