Dragan Banjac: Srbija je i dalje „nebeska“, Crna Gora i dio BiH ostaju suludi apetiti

5
F. V.
Dragan Banjac: Srbija je i dalje „nebeska“, Crna Gora i dio BiH ostaju suludi apetiti
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Banjac

Nakon 208 dana od parlamentarnih izbora Srbija je dobila vladu.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je u utorak od zastupnika podršku za novu vladu koja će imati 25 ministarstava, a predstavnici opozicije su i prije sjednice oštro napali budući kabinet tvrdeći da je preglomazan i da zadovoljava apetite vladajuće koalicije, a ne interese građana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dan ranije u povodu predstavljanja članova i članica nove Vlade Srbije, kako je primijetio zagrebački Index.hr, održao je još jednu predstavu i emocionalno nabijen govor prije nego je objavio da će premijerka ponovno biti njegova poslušnica Ana Brnabić.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dragan Banjac: Nečastivi širi paniku

Dragan Banjac: Nečastivi širi paniku

Vulin – prvi žbir Srbije

Ovim povodom za Radiosarajevo.ba ugledni novinar "Borbe", kasnije "Naše Borbe" iz Beograda, danas portala građanske Srbije, Forum, Dragan Banjac.

Banjac je jedan od novinara koji je čak sedam puta dolazio u opkoljeno Sarajevo, a posjećivao je Dubrovnik i Srebrenicu.

„Ima onih koji misle da nije trebalo s tim da se žuri, bogami i onih koji su za to da se vlada ukine.  U medijima koji su godinama već zarobljeni  pred najavu njenog formiranja bilo je tek malo polemike oko velikog broja ministarstava. Vučić to očito nije mogao da izbegne jer je osim svojih naprednjaka trebalo da zadovolji i Dačićeve socijaliste. Razbacivanja sa ministarstvima bilo je i za Miloševićevog vakta, jedino je naprasiti Karađorđe s Praviteljstvujuščim Sovjetom i Matejom Nenadovićem koji je biran 1805. godine bio nešto racionalniji“, veli Banjac za Radiosarajevo.ba.

Dragan Banjac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Banjac

Beogradska čaršija najviše je, kaže, češala jezik o tome da li će nečastivi Aleksandar Vulin i dalje ostati u vladi, jer se tome protivila američka administracija i ambasador Christopher Hill.

„Vulin je ispao iz tima, ali Vučićev alter ego je dobio nameštenje u Bezbednosno-informativnoj agenciji, BIA i biće prvi žbir Srbije. Nema ni plagijatora Nebojše Stefanovića, ni Zorane Mihajlović koja je pokrivala energetiku. Čudno je kako je ova žena u javnosti stvorila utisak „američkog čoveka“ i „prozapadnjaka“, ali je kao blago uvređena što više nije ministarka dan kasnije Vučiću zahvalila što ju je 2010. godine – pozvao u stranku“, naveo je Banjac.

Ipak, dodaje, Vulin je sklonjen i sa nove pozicije neće moći lako da ode u Moskvu i slika se sa Sergejom Lavrovim ili u Banju Luku „da sokoli bega od Laktaša“.

Podrška zlikovcu Putinu

„Vlada je, dakle, ostala na istim pozicijama. Što znači podrška zlikovcu Putinu, antizapadnjaštvu i zaustavljanje priključenja Evropskoj uniji. Osim Vulina na građenju srpskog sveta tu je i patrijarh Porfirije koji je, pošto je skinuo zagrebačku masku, sada najbliži Šešeljevim radikalima. Srbija je i dalje nebeska. Sa Kosovom se fingirju nekakvi razgovori iako od toga neće biti ništa. Crna Gora i deo Bosne i Hercegovine ostaju suludi srbijanski apetiti, bogami i deo Hrvatske. Ne zato što je to realno nego što donosi glasove i satrapu osigurava vladavinu“, upozorio je Banjac, dobar poznavatelj srbijanskih političkih prilika, te zaključio:

„Na kraju citirao kolegu Senada Pećanina koji je za izbore u Crnoj Gori rekao da je u pitanju „(po)etika svetosavlja, populizma i “Kursadžija” (balkanska varijanta fašizma) je pobijedila (po)etiku antifašizma, građanskog društva i pristojnosti“. Srbija, zapravo, svoj model prebacuje u Crnu Goru Slava Ukrajini!“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije