Dr. Senadin Lavić: Bošnjačka politika može biti samo bosanska!

Radiosarajevo.ba
Dr. Senadin Lavić: Bošnjačka politika može biti samo bosanska!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i doskorašnji predsjednik BZK "Preporod" oglasio se u povodu polemike između akademika Esada Durakovića i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafe Cerića u kojem je  bivši reisu-l-ulema (1993.-2012.) iznio niz oštrih kvalifikacija prema jednom od najvećih živućih bh. intelektualaca.

Piše: F. V.

“U ovome povijesnom trenutku bosanstvo je kardinalni politički okvir našeg djelovanja i treba ga jasno odijeliti od religijskih i etničkih narativa o identitetu. Svi građani Bosne i Hercegovine su sastojni atomi bosanstva, bosanskog bića u cjelini, koje napokon dezavuira nametnuti tzv. “bosanski paradoks” koji nas čitavo 20. stoljeće obmanjuje da “Bosna nema svoj narod”, kaže za Radiosarajevo.ba Lavić.

Sidran: Šteta koju je ef. Cerić nanio BiH je nepopravljiva

Prema njegovim riječima, profesor Duraković “jasno iskazuje bosansku političku svijest i ne svodi je na religijsko i etničko određenje kulturnog narodnog bića”.

“Takav pristup apsolutno podržavam i smatram dalekosežnim i neprocjenljivo važnim za budućnost Bosne. Već odavno znamo da je etnički identitet konstrukt i da podliježe dinamičkim mijenama u povijesnom kontekstu. Pokušaj da se Bosna svede na “trojstvo” ili “etnotrinitet” vodi etniciziranju Bosne i njezinom falsificiranju koje direktno odgovara antibosanskim politikama iz Beograda i Zagreba. Da bi se oslobodili pogrešnog smjera kojim idemo u politici treba jasno naglasiti - bošnjačka politika, ustvari, može biti samo bosanska!”, zaključio je profesor Lavić.

Podsjetimo u povodu, kako su istakli, ataka na akademika Durakovića, jučer se oglasilo više bh. intelektualaca i organizacija dajući podršku akademiku Durakoviću i odbacujući (dis)kvaifilacije dr. Cerića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije