Dr. Horozić o stanju na KCUS-u: Čim se krevet oslobodi, dolazi novi pacijent

3
Radiosarajevo.ba
Dr. Horozić o stanju na KCUS-u: Čim se krevet oslobodi, dolazi novi pacijent
PrtScr / Bosanko Horozić

Epidemiološka sitauciaj u našoj zemlji je teška, sve je veći broj onih koji su zaraženi, ali nažalost i onih koji su preminulu.

Brojni su naši sugrađani koji su zbog otežanog zdravstvenog stanja morali da budu smješteni u bolnici.

Nadležni upozoravaju građane da se pridržavaju mjera, a zdravtveni radnici mole i apeluju na građane, jer su kako kažu na izmaku snaga, a i bolnički kapaciteti su pri kraju.

"Veliki je priliv novooboljelih, razlog za to su višestruki. Rekao bih, prvo da se radi o pojavi ovih mutacija COVID-19, britanskog soja, južnoameričkog, južnoafričkog, brazilskog evo sada i češkog, biti će tih mutacija još novih.

Karakteristika je da su puno zarazniji nego što je to bio njihov prethodnik i samim time se pojavljuje veći broj oboljelih pojavljuje se veći broj teških kliničkih slika", kazao je dr. Bosanko Horozić, koordinator Kriznog štaba Kličnog centra Univerziteta u Sarajevu za Hayat.

Kada govorimo o kapacitetu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zastrašujući je podatak da u trenutku kada se jedan krevet oslobodi, zbog otpuštanja pacijenata ili ukoliko je preminuo, odmah na njegovo mjesto dolazi drugi pacijent.

"Čim se krevet oslobodi dolazi novi pacijent na njegovo mjesto, pacijenta koji je otpušten ili nažalost preminuo. Na našim punktovima koji su izloženi prijemu pacijenata to je centar Urgentne medicine i Infektivna klinika stvaraju gužve.

Pokušavamo ih raščišćavati što brže možemo, međutim, moram reći da je situacija u Kliničkom centru po pitanju kapaciteta vrlo vrlo teška obzirom da kontinuirano imamo pun broj pacijenata. Danas je u KCUS-u hospitalizirano blizu 520 pacijenata od njih je 63 hospitalizirano na Posebnom respiratornom centru, to su pacijenti koji iziskuju posebnu vrstu njege i i vrlo je teško procijeniti kada će se krevet u tom respiratornom centru osloboditi", rekao je Horozić za Hayat TV.

Govoreći za Hayat o vakcinaciji Horozić je naglasio da je to jedino rješenje koje će nas vratiti u neke normalne životne tokove. Smatra da se svi trebaju vakcinisati izuzev osoba koje ne mogu zbog zdravstvenih razloga.

"Vakcinacija je jedino rješenje na dugu stazu koje će nas vratiti u neke normalne životne tokove. Znate, što se više populacije vakciniše manja je šansa da se virus može prenositi s osobe na osobu.

Nikakve nema dileme, vakcinacija je nešto što se mora sprovesti, mi to sprovodimo na nekim dobrovoljnim osnovama, nisam siguran da je to stoprocentno ispravno. Mislim da se svi trebaju vakcinisati izuzev osoba koje zbog različitih razloga, prvenstveno zdravstvenih ili nekih drugih, ne mogu da se vakcinišu", poručio je on i dodao:

"Mi smo čak i probili, vakcinisali određen broj ljudi na KCUS-u izuzev klasičnih reakcija na vakcinaciju koje se dešavaju pri vakcinaciji i beba i odraslih tokom života. Nismo imali nijedan dramatični neželjeni događaj.

Vakcinacija zdravstvenih radnika počela je i na KCUS-u. U prvoj grupi je vakcinisano 480 zdravstvenih radnika dok je prekjučer završena i druga grupe od 460 uposlenika".

Borba ne prestaje, traje 24 sata. Sve mirno izgleda kada se posmatra vani, ali unutar zdravstvene ustanove vri kao u košnici, istaknuo je Horozić u razgovoru za Hayat TV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije