Ljekari iz SKB Mostar se oglasili o zdravstvenom stanju pacijanata sa COVID-19

Fena
Ljekari iz SKB Mostar se oglasili o zdravstvenom stanju pacijanata sa COVID-19

Tri osobe u Mostaru zaražene su novim sojek koronavirusa (COVID-19), smještene su u izolacijski odjel Klinike za infektivne bolesti i u stabilnom su stanju.

"Imamo tri pozitivna pacijenta i svi su povezani s prvozaraženim koji je primljen na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar prije dva dana. Drugozaražena je njegova supruga koja je očekivano bila pozitivna s obzirom da žive u istoj kući. Njihov sin je jučer testiran i bio je negativan, a danas ponavljamo testove, dok je treći kontakt porodilja, zaposlenica tvrtke prvozaraženog. Testiranje novorođenčeta je također u tijeku - kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest.

Prvozaraženi je u stabilnom stanju s obostranom upalom pluća i za sada samostalno diše, dodao je.

"U tijeku je širi epidemiološki izvid kontakata kojih ima jako puno. Moj savjet je svima onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama da se jave svom epidemiologu, svom liječniku. Nema mjesta panici", poručio je dr. Arapović.

Istaknuo je kako se ne zna ko je nulti pacijenti, odnosno ne zna se odakle je virus COVID-19 došao u Mostar s obzirom da prvozaraženi tvrdi kako zadnjih dana nije putovao izvan zemlje.

Šefica Odjela za plućne bolesti i TBC SKB Mostar prim. doc. dr. sc. Kristina Galić kazala je kako je osam doktora i sestara koji su bili u primarnom kontaktu s bolesnikom, poslano u izolaciju i bit će testirani. 

Dr. Galić pozvala je predstavnike medija da prestanu, kako je rekla, s medijskim linčem dežurnog lijekara koji je primio prvozaraženog pacijenta.

"Pacijent je u Centar urgentne medicine SKB Mostar došao respiratorno ugrožen sa simptomima dispneje i manjka kisika. Pregledala ga je dežurna liječnica u CUM-u, uzeta je anamneze, a pacijent je više puta naveo kako nije putovao niti je imao kontakte s nekima izvana. Zbrinut je po važećim smjernicama na Odjela za plućne bolesti", izjavila je dr. Galić.

Direktor SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić kazao je kako nije moguće zaustaviti virus, ali je potrebno pridržavati se propisanih mjera kako bi se njegovo širenje usporilo.

"Mi se dva mjeseca pripremamo za ovu situaciju i sada imamo 300-400 praznih kreveta, ako bude trebalo imat ćemo ih 500. Imamo dva objekta u gradu za ne daj bože", kazao je dr. Kvesić, ponovivši kako ne treba dizati paniku i dramatizirati situaciju.

Što se tiče epidemiološke situacije na ginekologiji i porođajnom odjelu SKB Mostar, Kvesić je kazao kako se ti odjeli trenutno dezinficiraju i bit će spremni za rad za nekoliko sati, a Regionalni medicinski centar "Dr. Safet Mujić" spreman je priskočiti u pomoć ako za time bude potrebe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije