Dženan Đonlagić: Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluke

6
Radiosarajevo.ba
Dženan Đonlagić: Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluke
Foto: BHRT / Dženan Đonlagić

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluke. Svaka njegova odluka ne daje šansu našem društvu da pređe iz etničkog u građansko, da bi se zacementirao etnički model uređenja u BiH, izjavio je za BHRT Dženan Đonlagić, delegat Demokratske fronte (DF) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, novim nametanjem odluke, Schmidt bi suspendovao i zakonodavno tijelo Federacije BiH, odnosno Parlament.

"Na posljednjoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je nekoliko inicijativa, deklaracija i zaključaka kojim je otpočeo proces izmjene Ustava FBiH i to je jedini ispravan put da se izađe iz ovog zamršenog čvora, u koji nas je dovela odluka visokog predstavnika u noći, 2. oktobra", naveo je Đonlagić.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Kako je rekao, smatra da nije uredu što je Schmidt reagovao samo u jednom dijelu države.

"Intervenisao je u entitetski Ustav FBiH, a nije u Ustavu RS, niti državnom Ustavu, koji takođe sadrže određene diskriminatorne odredbe", naveo je Đonlagić, istakavši kako Schmidt, svojom intervencijom u izbornoj noći nije uklonio, već produbio diskriminatorne odredbe.

Osvrnuo se i na mogućnost formiranja ekspertske vlade.

"Nema političke volje za ekspertsku vladu. Predstavnici Osmorke ili Trojke, plus HDZ po svaku cijenu žele ući u Vladu FBiH, milom ili silom. Ovo može završiti kao oktroisana vlada, nametnuta odlukom visokog predstavnika", rekao je Đonlagić, te dodao:

"Njihov prvenstveni cilj je zaposjesti ministarske pozicije u Vladi FBiH, a ne riješiti na demokratski način ovo pitanje. Svaka Schmidtova naredna odluka će dalje produbiti probleme u BiH."

Iz trenutne situacije, prema riječima Đonlagića, može se izaći samo izmjenom Ustava FBiH.

Komentarisao je i koaliciju na državnom nivou.

Kako je rekao, smatra da je loša i da ne daje očekivane rezultate koji su najavljivani, da će se desiti ozbiljne promjene.

"HDZ i SNSD su politički nokautirali stranke Trojke jer su im oborili na Domu naroda priču o akcizama i PDV-u i oborili su im Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama gdje bi se onemogućio rast plata političarima, što je bila predizborna priča Trojke... Mislim da će se stvari još više komplikovati", istakao je Đonlagić.

Govorio je i o radu Vijeća ministara BiH, Zakonu o državnoj imovini, te secesionističkim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika...

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije