Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Šatara Jovana, Savković Boška, Šišić Sekule, Tanasić Nenada, Bilić Boška, Balaban Zdravka i Ilić Jordana.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na
području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim
ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

"Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag. Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije