Marić predložio: Tražiti ubrzanje istrage o nabavci respiratora

Radiosarajevo.ba
Marić predložio: Tražiti ubrzanje istrage o nabavci respiratora
Foto: Printscreen / Zvonko Marić

Počela je Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedna od tačaka dnevnog reda je izvještaj Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine, plaćenih 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, Dom naroda, na prijedlog delegata Elmedina Konakovića, fomirao je privremeni odbor koji će u roku od 15 dana utvrditi činjenica u vezi nabavke 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM.

Predsjednik odbora je Dragan Stevanović (SDP), potpredsjednik Fahrudin Skopljak (SDA), a članovi: Elmedin Konaković (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Zvonko Marić (SBB), Damir Marjanović (samostalni), Damir Džeba (HDZ) i Žarko Vujović (SDP). 

Izvještaj je na sjednici predstavio predsjednik odbora Dragan Stevanović. Na početku, on je kazao da zadatak odbora nije bio da donosi zaključke, već utvrdi činjenice, koje su dostavljene delegatima. 

"Na početku smo se susreli sa otporom nadležnih državnih institucija izvršne vlasti, koje pokušale ovaj naš posao da svedu na formalne odgovore od par rečenica. U prvom aktu smo dobili kompletne opdgovore samo od Ministarstva zdravstva FBiH i Agencije za javne nabavke BiH", kazao je Stevanović. 

Tokom rasprave, naglašavajući da govori u svoje ime, a ne kao predsjednik Odbora, kazao je da se izvršna vlast Federacije BiH ponašala krajnje diletantski u kriznoj situaciji. 

I delegat Zvonko Marić (SBB), član Odbora kazao je također da je na početku rada Odboras od određenih institucija i osoba bilo otpora, čak i opstruiranja prilikom dostavljanja informacija. Podsjetio je da je ministrica Jelka Milićević (HDZ) na devet od deset pitanja u odgovorima navela da joj "nije poznato". Ipak, kazao je da su se članovi Odbora potrudili da naprave izvještaj. 

"U ovim okolnostima, možemo biti zadovoljni sa ovim što smo uradili, s obzirom da se vodi i istraga pred pravosudnim organima. Ono što bi ovaj Dom mogao učiniti, predlažem, je da uputi jednu inicijativu, a da se ne shvati kao pritisak na pravosuđe, da se ubrza ova istraga", kazao je Marić. 

Na početku sjednice, delegat Slađan Ilić (SDP) upoznao je kolege da je 11 delegata  kontituisalo Klub srpskog naroda, te da je on izabran da bude na čelu tog tijela. Za zamjenicu predsjedavajućeg izabrana je Daliborka Milović (Liberalna stranka). 

"U narednom periodu Klub srpskog naroda bit će ravnopravan s ostalim klubovima", kazao je ilić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije