Dom naroda: Prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona neće se razmatrati u hitnoj proceduri

5
Radiosarajevo.ba
Dom naroda: Prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona neće se razmatrati u hitnoj proceduri
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S prethodne sjednice Doma naroda

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na sjednici danas, 31. januara odbio je zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom je krajem decembra prošle godine, po hitnom postupku, usvojio taj zakon. Riječ je o prijedlogu SDA, a razlozi za njegovo donošenje, kako su naveli, jeste unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Na današnjoj sjednici delegati HDZ-a i SNSD-a poručili su kako ova rješenja nisu dobra te da će se to ispravljati u redovnoj proceduri.  Oni su glasali protiv, dok je Klub Bošnjaka prijedlog jednoglasno podržao; Šefik Džaferović (SDA) čak je rekao da "ako ovaj zakon ne bude donesen neka visoki predstavnik nametne izborni zakon."

GRAS otkrio na kojoj relaciji će voziti tramvaji uslijed oštećenja mreže

GRAS otkrio na kojoj relaciji će voziti tramvaji uslijed oštećenja mreže

Zastupnik SNSD-a Milorad Kojić, podsjetimo, rekao je ranije, uoči sjednice Predstavničkog doma, da postoji opravdana sumnja da su ove "izmjene pisane u OHR-u, a da ih je SDA stavila u parlamentarnu proceduru". Potpredsjednik Srpskog kluba Milan Petković tada je naglasio da je sjednica nepotrebno gubljenje vremena, a za predlagače iz SDA kaže da se pokušavaju dodvoriti strancima.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, ako se isti ne donese kroz parlamentarnu proceduru u narednom periodu. Prijedlozi SDA idu sada u redovnu proceduru, što će uzeti nekog vremena, te je teško očekivati da će biti usvojeni do perioda kada se očekuje otvaranje pregovora sa Europskom unijom - vjerovatno u martu. 

Kakve izmjene Izbornog zakona BiH predlaže SDA i hoće li dobiti podršku većine?

Kakve izmjene Izbornog zakona BiH predlaže SDA i hoće li dobiti podršku većine?

Otkriveno je također da je Trojka, na sastanku u Laktašima s čelnicima HDZ-a i SNSD-a, podržala da obori prijedlog SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije