Dom naroda PFBiH: Delegati usvojili izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju

Fena
Dom naroda PFBiH: Delegati usvojili izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju
Osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Po ovom Zakonu uposlenik neće trpiti umanjena prava na zdravstveno osiguranje zato što mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje, a ukoliko mu novi poslodavac uredno izmiruje te obaveze.

To je omogućeno nakon što je izmjena Zakona odobrena danas na vanrednoj sjednici Dom naroda, a jučer Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Iako je većinom glasova delegata zakonska izmjena usvojena izazvala je dužu polemiku o sistemu zdravstvenog osiguranja.

Prije svega, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk obrazložila je da je izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju izvršeno brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva.

"Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu članak 87, stav 5, sada je to stav 3, koji kaže da pravo korištenja zdravstvene zaštite ponovno se uspostavlja nakon uredno plaćenih doprinosa i da kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja regresira se od obveznika uplate doprinosa sukladno Zakonu o obligacionim odnosima. Ukidanje ovog stavka podrazumijeva da vi ako imate neuplaćene doprinose od ranijeg obveznika a ušli ste u sustav osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu da vam se ne može osporiti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu", kazala je Bodnaruk.

Navedenu izmjenu, šef Kluba ostalih Aner Žuljević pojasnio je novinarima govoreći da je implementacijom presude Ustavnog suda usvojena nova diskriminacija.

"Samo oni radnici koji su radili kod starog poslodavca, koji im je bio dužan doprinose i prelaze kod poslodavca koji im redovno uplaćuje doprinose, neće biti osporeni da imaju zdravstvenu zaštitu. Za razliku od njih, oni osiguranici koji rade i dalje u firmama koje su im dužne uplatiti doprinose neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu", kazao je Žuljević.   

Po riječima šefa Kluba Hrvata Tomislava Martinovića izmjena Zakona znači da oni koji su kod poslodavaca koji im ne uplaćuju doprinose i dalje neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će oni koji su radili kod takvih poslodavaca a prešli kod drugog poslodavca koji im uredno izmiruje doprinose imati pravo na zdravstvenu zaštitu.

"Navedena izmjena rasteretila je osiguranika da on može imati zdravstveno osiguranje. Smatram da dobrom sinergijom Porezne uprave i Zavoda zdravstvenog osiguranja ove aktivnosti mogu ići u dobrom pravcu", poručio je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Šef Kluba Srba Slaviša Šućur mišljenja je da se predlagač zakona ograničio u pogledu implementacije presude Ustavnog suda, iz koje je, kako kaže, trebalo proizaći da faktički svi osiguranici imaju pravo na korištenje usluge - zdravstvene zaštite bez obzira na to da li je njegov poslodavac izmirio obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije