Dom naroda izglasao smanjenje PDV-a na osnovne namirnice u prvom čitanju

0
L. M.
Dom naroda izglasao smanjenje PDV-a na osnovne namirnice u prvom čitanju
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Mladen Bosić, delegat SDS-a, predstavio je odredbe koje bi se izmijenile. Ovaj Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost predložili su zastupnici njegove stranke u Predstavničkom domu.

Delegati SNSD-a su kazali da će uputiti amandmane za izmjene ovog zakona.

"Ukoliko želimo pomoći svim građanima BiH ne mora značiti da ćemo to učiniti s diferenciranom stopom PDV-a. To možemo uraditi i kroz odluke nižih nivoa vlasti. Jako je bitno da budemo odgovorni i da ne podliježemo trenutku kako ćemo se vidjeti u očima građana", rekla je Marina Pendeš, delegatkinja HDZ-a.

Nikola Špirić, delegat SNSD-a, kazao je da je ovaj zakon potrebno držati u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku.

"Kakav će stav Uprave za indirektno oporezivanje biti po ovom pitanju? Mi smo dobili stav UIO, ali nemamo stav Upravnog odbora. Nismo se mi podijelili na rodoljupce i idiote. Mi koji se zalažemo za primjenu Ustava zalažemo se za ustavne zakone", rekao je Špirić.

Nakon glasanja, svi delegati su glasali "za".

Ovaj Zakon treba proći još jedno čitanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te ukoliko bude usvojen, tekst ide na objavu u Službeni glasnik BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije