Dolina bijelih nišana u Potočarima uoči 11. jula: Porodice ubijenih obilaze mezarje

2
Radiosarajevo.ba
Dolina bijelih nišana u Potočarima uoči 11. jula: Porodice ubijenih obilaze mezarje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mezarje u Potočarima

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine, čekaju da budu ukopani u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima, u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od najmilijih.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se u Potočarima i jutros smo obišli mezarje.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Mnogobrojni članovi porodica već su tamo. Također, sve je već spremno za ukop. 

Mezarje u Potočarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mezarje u Potočarima

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Mezarje u Potočarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mezarje u Potočarima

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja, tzv. vojska RS pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije