Selma Musić: Djevojčica iz Srebrenice za kojom se traga 27 godina

3
D. Softić
Selma Musić: Djevojčica iz Srebrenice za kojom se traga 27 godina
Foto: Facebook / Selma Musić

Na mezarju u Potočarima 11. jula 2022. godine bit će klanjana još jedna kolektivna dženaza žrtvama genocida u Srebrenici.

Brojne tužne, nesretne i tragične sudbine vezane su uz ovaj dio Bosne i Hercegovine, a ispisane su u ljeto 1995. godine u Podrinju. Jedna od njih je i priča o Selmi Musić, djevojčici u žutim čizmicama.

Alen Musić, Selmin brat živi u američkom Saint Louisu i skoro tri decenije živi u nadi da će ponovo ugledati svoju sestru. Pamti je kao djevojčicu od osam godina, naime, Selma je nestala u Potočarima 12. jula 1995. godine i od tada je traži njena porodica.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Mevludin nakon pada Srebrenice 80 dana lutao kroz šume: "Majka nije vjerovala da sam došao žiV"

Mevludin nakon pada Srebrenice 80 dana lutao kroz šume: "Majka nije vjerovala da sam došao žiV"

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Alen Musić ispričao nam je detalje ove tragedije.

Radiosarajevo.ba: Kada ste posljednji put vidjeli Selmu?

Musić: Sjećam se samo jednog djelića iz Potočara kad je nestala, tada je mati držala mlađeg brata i ispustila ga na jednu deku. On je tada imao 6 mjeseci, a ona je otišla da traži Selmu među narodom tog 12. jula. Da li je to bilo prije puštanja jednog dijela izbjeglica prema autobusima ili kad su pustili prolazak prema autobusima teško mi je zaključiti. Ipak, kako je Selmu tražila u toj gužvi, a nije je mogla naći, postalo je izvjesno da je moju sestru neko u onom metežu uhvatio za ruku i odveo prema tim autobusima kako bi lakše prešao do Kladnja. Ljudi su mislili da neće biti maltretirani ukoliko imaju dijete uz sebe.

Selma Musić, Age Progression photo
Foto: Facebook: Selma Musić, Age Progression photo

Radiosarajevo.ba: Vaša majka u jednoj ispovijesti spomenula je i ratnog zločinca Ratka Mladića kojeg je u Potočarima pitala za svoje dijete, šta se tada dogodilo?

Musić: Prema njenoj priči ona je vidjela iza neke fabrike Ratka Mladića koji je u tom momentu stajao sa vojnicima, razoružavali su Holanđane i uzimali njihove uniforme. Ona mu je prišla i rekla da se njena kći izgubila, a on joj je odgovorio da se vrati među narod i da će naći dijete.

Radiosarajevo.ba: Gdje su Vaši roditelji prijavili nestanak kćerke i da li ste ikada dobili ikakav odgovor od nadležnih institucija?

Musić: Selmin nestanak je prijavljen Crvenom Križu, kasnije je Institut za nestale osobe BiH preuzeo njihove informacije. Nikada od njih nismo dobili nikakav odgovor. Slučaj je prijavljen i MUP-u u Tuzli, navodno su neki inspektori nešto istraživali, ali nažalost nikakvog odgovora. FUP je također nešto istraživao, ali nemam nikakve informacije ni od njih. 

Radiosarajevo.ba: Gdje ste sve tražili Selmu do sada?

Musić: Pokušali smo saznati da li je bila u Domu u Tuzli, po nekim navodima boravila je tamo, po nekim nije. Šta je tu tačno ne znam jer lično ne mogu ništa provjeriti, to bi trebalo tužilaštvo ispitati. Nije u pitanju samo Dom u Tuzli, već i bilo koji drugi dom u kojem su bila djeca iz Srebrenice bez roditelja. U Domu u Tuzli je po nekim informacijama 1995-te bilo oko 800 djece iz Srebrenice. Gdje su otišla ta djeca? Spisak te djece neko mora imati arhiviran.

Radiosarajevo.ba: Da li ste imali susret s nekim ko je pokušao iskoristiti porodičnu tragediju, ko je tražio novac ili neku drugu dobit za informacije o Selmi?

Musić: Pokušane su prevare dva puta. Jednom je osoba iz Tuzle pokušala na prevaru sa lažnim informacijama uzeti novac. Navodno je znala gdje se nalazi, ali je tražila da joj se plati. Na kraju se ispostavilo da je sve laž, prijavljena je inspektorima u MUP-u u Tuzli. Ništa nisu uradili povodom toga, iako je riječ o krivičnom djelu. Drugi put je bilo putem FB stranice Missing Selma, ali sam lako prepoznao da neko koristi Selmin nestanak kako bi iznudio novac za informaciju.

Radiosarajevo.ba: Kako ste došli na ideju da otvorite FB stranicu, koliko Vam je to pomoglo?

Musić: Misao da je negdje živa povukla me da je tražimo, tako sam 2011. godine otvorio FB stranicu Missing Selma Musić kako bi pokušao doći do neke informacije. Potez se kasnije pokazao pozitivnim, pronašli smo slike i video na kojima se vidi da je ona došla do Kladnja. 

Selma Musić
Foto: Facebook: Selma Musić

Radiosarajevo.ba: Fotografija koja se može vidjeti na FB grupi dokaz je Selminog prelaska na slobodnu teritoriju, možete li nam reći nešto više o fotografiji?

Musić: Video na kojm se vidi Selma nastao je odmah po izlasku iz tunela prije Ravni, a fotografija je nastala kod kuće do Tunela. Ne znam tačnu udaljenost od tunela do te kuće. Snimak je pronađen u arhivi TV Živinice, a fotografiju je napravio Blicko. Postoji fotografija i iz baze u Dubravama i još jedna. Ne znam lokaciju, da li je izvan baze aerodroma Tuzla ili negdje oko Kladnja.

Radiosarajevo.ba: Na fotografijama i u videu u kojem se vidi Vaša sestra, snimljene su i neke ženske osobe, znate li o kome se radi?

Musić: Saznao sam ko su dvije ženske sobe sa fotografije, a za druge dvije, odnosno onu što ide uz Selmu na videu nikada nisam saznao ko je. To bi bilo dobro znati jer možda zna neki detalj, nečega od Potočara do Ravni. Postoje indicije da su pojedina djeca iz Tuzle prebačena nekim od helikoptera UN-a u nepoznato, a da je za to dozvolu potpisao Selim Bešlagić. Pilot tog aviona mi je rekao da njega pitam gdje je poslao tu djecu. Pokušao sam dobiti odgovor, pisao na njegov privatni profil, drugi su pokušavali saznati bilo šta u vezi toga, ali nikad nije stigla nikakva reakcija. 

Radiosarajevo.ba: Postoji i Age Progression fotografija koja je urađena unazad par mjeseci, ukoliko neko ima informacije o Selmi, kako može doći do Vas?

Musić: Ukoliko postoji osoba koja ima neka saznanja o mojoj sestri, neka mi se obavezno javi u inbox FB stranice Missing Selma Musić.

Radiosarajevo.ba: Poznajete li još nekoga ko na ovakav način godinama traga za svojim najmilijima? 

Musić: Ne, ne poznajem nikog. Postoji slučaj gdje se traži dječak koji je nestao ispred porodične kuće, a koji do sada nikada nije pronađen. Saznao sam igrom slučaja za tog dječaka, njegova sestra mi se javila i ispričala njihovu situaciju. Oni sumnjaju da je dječak otet.

Radiosarajevo.ba: I za kraj, kako danas gledate na Srebrenicu, posjećujete li ovaj grad?

Musić: Kako danas gledam Srebrenicu? Ne znam šta bih rekao. Grad je predivan, samo što će mu trebati dosta vremena kako bi ponovo oživio. Kada dolazimo u Bosnu, obavezno posjetimo Srebrenicu i Memorijalni centar. To je nezaobilazno mjesto za porodicu jer je tu nestao i dio nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije