Doktori medicine podnose krivičnu prijavu protiv ministra

Fena
Doktori medicine podnose krivičnu prijavu protiv ministra
Pixabay / Ilustracija
Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske (RS) podnijet će krivične prijave.

I to, protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića, direktora Fonda zdravstvanog osiguranja RS-a Darka Tomaša, kao i protiv direktora svih javnih zdravstvenih ustanova u kojima obavezni doprinosi nisu uplaćeni za više od pet isplaćenih plaća.

Zbog povrede osnovnih prava radnika na sindikalno udruživanje i sindikalno djelovanje, kao i zbog zloupotrebe službenog polažaja i ovlaštenja podnijet će krivičnu prijavu ponovo protiv ministra Dragana Bogdanića, kao i Milenka Savanovića, ministra rada i boračko invalidske zaštite u RS-a.

U sapćenju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a Bogdanića i Savanovića optužuju da su nezakonito onemogućili Uniji sindikata radnika u zdravstvu RS-a, da kao jedini legitimni i reprezentativni sindikat u oblasti zdravstva, učestvuje u pregovorima za zaključenje Posebnog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva.

Time su, kako navode, onemogućili zakonito djelovanje ovog sindikata.

Podnošenjem kolektivnih tužbi nadležnim sudovima tuže sve poslodavce koji radnicima nisu izvršili uplate pripadajućih doprinosa.

Skupština strukovnog sindikata doktora medicine RS-a posebno naglašava da su ove odluke donesene nakon brojnih upozorenja predstavnicima vlasti i poslodavcima o stvarnom stanju u javnim zdravstvenim ustanovama u RS.

Konstatiraju i da Svjetski dan dostojanstva rada doktori medicine, kao i ostali zdravstveni radnici koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u, ove godine obilježavaju u uslovima opće profesionalne, ekonomske i socijalne obespravljenosti i socijalne nesigurnosti, kao i potpune marginalizocije ove profesije od strane vlasti u RS.

To je, dodaju, samo jedna od teških posljedica katastrafolno lošeg upravljanja zdravstvenim sistemom RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije