Dok Vijeće ministara "vuče" vrijeme, u BiH cvjeta crno tržište duhana

E. Halimić
Dok Vijeće ministara "vuče" vrijeme, u BiH cvjeta crno tržište duhana
FOTO: Facebook / Nataša Krsman

Još u maju mjesecu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) predložio je da se kroz izmjene i dopune Zakona o akcizama uvede moratorij na redovno povećanje akcize na duhan i duhanske proizvode.

Međutim, još uvijek ovaj prijedlog nije razmatran na Vijeću ministara BiH, a građani nastavljaju negodovati zbog novih poskupljenja, a najnovije građane očekuje od 1. januara sljedeće godine.

Kako nam je kazao portparol UIO Ratko Kovačević prvo su trebale biti provedene javne rasprave.

„Uredno smo ispoštovali zakonsku proceduru, provedene su javne rasprave. Čak su prikupljena i mišljenja 12 institucija iz naše države. Materijale smo uputili Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje koja će sastaviti prijedlog i uputiti ga prema Vijeću ministara BiH. Urađen je prijedlog zakona koji je dobio pozitivnu ocjenu. No, mora se izmijeniti Zakon o akcizama da bi se ta inicijativa usvojila, barem za period od tri godine, za koliko je predviđen moratorij. Prikupljena su mišljenja 12 institucija i proslijeđena su UO-u, a zatim i Vijeću ministara“, pojasnio je Kovačević.

Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija BiH, potvrdila je da su mišljenja stigla te da je materijal kompletiran.

„Sve je proslijeđeno Vijeću ministara i sada je na predsjedavajućem da to stavi na dnevni red“, istakla je Krsman.

Predsjednik Udruženja Futura iz Mostara, Marin Bago kazao je za Radiosarajevio.ba da se poskupljenjem cigareta odnosno povećanjem akciza (onog iznosa koji uzima sebi država) postiže negativan efekat.

„Smanjuje se legalna kupovina cigareta, smanjuju se prihodi države, a cvjeta crno tržište. Ljudi kupuju duhan na crno, snalaze se kako mogu. Vidimo po izvještajima u medijima koliko često se dešavaju zapljene duhana i cigareta“, istakao je Bago.

Dodao je da vlast ne razmišlja logički, jer ono što oni planiraju uzeti od građana kroz poskupljenje akciza se u stvarnosti smanjuje iz godine u godinu i odlazi u džepove švercera.

„Druga posljedica takve odluke vlasti je uništavanje domaće duhanske industrije. Dakle nema niti jednog pozitivnog efekta ovog povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode. Pod hitno vlast mora odrediti namjenu tih akciza, svaka normalna država novac od akciza na duhan daje za zdravstvo, samo kod nas to ide u javnu potrošnju, dakle na plaće državnih službenika“, naglasio je Bago.

Prema njegovim riječima, jasno je da ovo što vlast radi je krajnji diletantizam i nema veze s ekonomijom niti sa zdravljem građana.

Inače, u toku 2018. godine ovlašteni službenici UIOBIH oduzeli su cigarete i duhan, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama ukupne vrijednosti u iznosu od 1,6 miliona KM.

Znaju samo podmiriti svoje glasačko tijelo

„Dakle vlast nema pojma o ekonomiji, da imaju ova odluka o moratoriju ne bi čekala. Maksimum populističke filozofije naših političara jeste da što više para uzmu od građana i da to daju u javnu potrošnju. Međutim, potrošnja od pregolemog i beskorisnog državnog aparata je čisti idiotizam. Znaju samo kako će podmiriti svoje glasačko tijelo u državnim institucijama i to je sve što ih zanima“, istakao je Bago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije