Imaju li bh. građani pravo na život bez duhanskog dima?

Radiosarajevo.ba
Imaju li bh. građani pravo na život bez duhanskog dima?
/ Arhiv: Jedan od nagrađenih plakata protiv pušenja
Danas se obilježava Nacionalni dan bez cigarete - 31. januar.

Upotreba duhana je najveći pojedinačni zdravstveni rizik u Europskoj uniji koji se može izbjeći. Predstavlja najznačajniji uzrok prerane smrti u EU, koji je odgovoran za gotovo 700.000 smrtnih slučajeva svake godine.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana i time se obavezala da će zaštititi ljudsko pravo na zdravlje od opasnosti koju predstavlja duhanski dim, kao i da će poboljšati životni standard svojih građana/ki.

Međutim, BiH još nije uskladila svoje zakone s ovom Konvencijom i nakon zadatog roka od pet godina. Primjer evropskih zemalja poput Norveške, Velike Britanije i Njemačke pokazuju da država, adekvatno implementirajući zakon, može utjecati na svijest ljudi i smanjiti broj pušača među mladima, pa čak i za 50 posto kao što je slučaj u Njemačkoj, tvrdi se u kampanji SmetaMi koja promovira donošenje Zakona o zabrani pušenja u FBiH.  

Bosni i Hercegovini potreban je zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima. Samo se na taj način građani/ke mogu zaštititi i izgraditi svijest o štetnosti duhanskog dima kojem su svakodnevno izloženi. Da bi naša zemlja postala pozitivan primjer i pokazala kako se stvari mogu promijeniti na bolje, potrebno je da svi građani/ke BiH ovome pristupe kao problemu od životne važnosti. Samo prostor koji je potpuno čist od duhanskog dima može osigurati zdravlje i zaštiti osnovno ljudsko pravo na čist zrak.

Djeca su posebno ugrožena posrednim pušenjem na svim javnim mjestima jer nemaju mehanizme zaštite ni mogućnost izbora. 

U Bosni i Hercegovini više od dvije trećine školske djece izloženo je posrednom pušenju na javnim mjestima. Zabrinjavajući podatak je i da je većina pušača u Bosni i Hercegovini počela pušiti prije svoje desete godine. Statistika pokazuje da je jedno od desetero djece u FBiH stalni pušač. Stalna izloženost posrednom pušenju je često i dodatni povod djeci da probaju cigarete.

Države članice EU, s Europskom komisijom, aktivni su partneri u Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma koji ima za cilj smanjenje štetnih zdravstvenih i ekonomskih utjecaja potrošnje duhana.

Tim povodom, u Sarajevu se održava Seminar „Zaštita od izloženosti duhanskom dimu u BiH: perspektive i izazovi“.

Organizatori događaja su  udruženje „Progresivni razvoj organizacija i individua“ (PROI) iz Sarajeva i EU info centar.

 Na događaju će govoriti Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra Ministarstva za civilne poslove BiH, Victor Olsavszky, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za BiH i Uliana Bakh, međunarodna ekspertica za javno zdravstvo i programska direktorica udruženja PROI. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije