Dogovorili se Vučić i Dodik: Poznato kad i gdje će se održati "veliki srpski sabor"

8
Radiosarajevo.ba
Dogovorili se Vučić i Dodik: Poznato kad i gdje će se održati "veliki srpski sabor"
Foto: Anadolija / Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Takozvani "veliki srpski sabor" zakazan je za 8. jun u Beogradu, javio je danas RTS, uz tvrdnju da je o datumu odlučeno nakon dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

Dalje navode da će se sabor održati nakon nakon što se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija održi sjednica o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, zakazana za 23. maj.

Prvobitno je "veliki srpski sabor" bio najavljen za Vaskrs, ali je odložen jer nije bila održana ni sjednica UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

MUP TK o pucnjavi iz svadbene kolone: "Protiv dvije osobe bit će poduzete mjere"

MUP TK o pucnjavi iz svadbene kolone: "Protiv dvije osobe bit će poduzete mjere"

Vučić je, podsjetimo, tada izjavio da je prihvatio Dodikovu ideju da "Sabor srpskog naroda, Srbije i rs, bude održan odmah posle glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN".

Ranije su izjavili kako će na tom saboru donijeti važne "odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine". Vlada Srbije i Vlada RS-a pripremiće deklaraciju koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje Narodnim skupštinama Srbije i RS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije