Dodjeljivanje plaketa ratnim zločincima direktan udar na istinu i pravdu

Anadolija
Dodjeljivanje plaketa ratnim zločincima direktan udar na istinu i pravdu
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa osudili su odluku Skupštine RS-a da dodijeli zahvalnice osuđenim ratnim zločincima.

Oni smatraju da je ovo direktan udar na istinu i pravdu te pokušaj namjernog vrijeđanja žrtava.

Dobitnici zahvalnica Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, osuđeni su pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

”Ovaj potez je jedna u nizu odluka RS-a da oživi ratnu političku retoriku iz '90-ih i nastavi s državnim udarima na Bosnu i Hercegovinu te da opravda nelegalni referendum koji je održan uprkos odluke Ustavnog suda BiH. Isto tako, ovo je eksplicitan i institucionalan primjer negiranja zločina i veličanje zločinaca, kao i negiranja demokratskih principa koji su osnovani na temelju ljudskih prava. Da bi se Bosna i Hercegovina i naše društvo suočili s prošlošću i fokusirali na budućnost te BiH postala članica EU, važno je da se svi napori okrenu ka osuđivanju ovakvih i sličnih odluka. Prihvatanje demokratskih principa na kojim je i sama EU osnovana je jedan korak ka sprečavanju RS-a da ruši Bosni i Hercegovinu i slavi osuđene ratne zločince", navodi se u saopćenju koje potpisuju Murat Tahirović, predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida, i Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Zabrinjavajuće je, navode Tahirović i Subašić, da se fašistička retorika prihvata kao svakodnevnica i da nismo naučili od Drugog svjetskog rata, pogotovo način na koji je Njemačka prihvatila svoju odgovornost.

”Do sada nikome nije palo na pamet da nagradi osuđene ratne zločince procesuirane tokom Nirnbeških procesa, kao npr. Goebbels, ili Hitlerovog establišmenta, a da ne spominjemo Hitlera. Ova ceremonija je nagradila zločin i zločince i kao takva je pokazala da je saučesnik u zločinu koji zahtjeva oštru osudu. Iz tog razloga zahtijevamo da Skupština RS-a povuče ove zahvalnice i javno se izvini građanima Bosne i Hercegovine jer oni znaju da su dobitnici osuđeni ratni zločinci i da su te činjenice zabilježene i da ih niko ne može izbrisati iz historije”, naglašavaju iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije