Stavovi / Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je jasan znak povratka fašizma

10. 12. 2019. u 09:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Udruženje žrtava i svejedoka genocida saopćenjem podsjetilo je da je devetog decembra 1948. godine usvojena Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a 2015. godine je 9. decembar određen kao Međunarodni dan sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprječavanja tog zločina.

U 21. stoljeću Evropski parlament je donio četiri rezolucije kojima se obavezao da se zločin genocida počinjen u Srebrenici neće više nikada desiti na tlu Evrope, te da Srbija kao ključni negator genocida neće biti primljena u Evropsku uniju dok ne prestane negirati genocid u Srebrenici i dok ne prihvati i primjeni presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Dodjela Nobelove nagrade od strane Švedske akademije jednom od najvećih negatora genocida je povratak Evrope u najmračnija vremena 20. stoljeća, pred I i II svjetski rat kada su se podržavali i glorifikovali zločinci koji su osmislili i holokaust”, navodi se u saopećnju.

Povratak Evrope u najmračnija vremena 20. stoljeća - undefined

Foto: Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Povratak Evrope u najmračnija vremena 20. stoljeća

Dodaje se da Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta je 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu.

“Poslije II svjetskog rata su rekli da je to bila šala. Fašisti su dobili svoju satisfakciju nakon 80 godina dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Putuj Evropo!”, poručili su.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA