Udruženja žrtava na protestu u Štokholmu: I Handke učesnik u genocidu

Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava na protestu u Štokholmu: I Handke učesnik u genocidu
Foto: Privatni album / Mirsad Duratović

Predstavnici Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te drugih udruženja, protestovat će večeras u Štokholmu uoči ceremoniju dodijele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji negira genocid u Srebrenici i glorificira Slobodan Miloševića.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Mirsad Duratović kazao je Feni da je jedan od najbolnijih posljedica dodjele te nagrade za preživjele žrtve genocida je dodatni gubitak nade da pravda postoji te da će normalan svijet osuditi sve ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te negatore genocida staviti na margine društva i društvenih dešavanja.

Mirsad Duratović - undefined

Foto: Privatni album: Mirsad Duratović

“Nasuprot tim nadama Akademija je odlučila da pomaže sve one koji osporavaju haške presude, počinjene ratne zločine, genocid nad Bošnjacima i pokušavaju da dovedu žrtve i počinioce u istu ravan”, naveo je Duratović.

Dodao je da je Nobelov komitet prekršio čak i Nobelovu zaostavštinu u kojoj jasno piše da se nagrada dodjeljuje onome ko je u zadnjih godinu dana čovječanstvu najviše pridonio i napravio korist.

Duratović je naglasio da je posljednja faza genocida negiranje genocida, a da upravo Handke to radi zadnjih 25 godina, što znači da je i Handke učesnik u genocidu, a večeras dobija Nobelovu nagradu?!

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa su 5. novembra organizirali u Sarajevu mirno okupljanje ispred Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, zbog odluke Komiteta da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Komitet je u pismu Udruženju svjedoka i žrtava genocida BiH naveo da prihvata presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali da imaju različite stavove po pitanju književnog rada Petera Handkea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije