Dodikova kćerka pobjesnila što SARTR dolazi u Banju Luku: "Oni postoje da bi provocirali Srbe"

15
Hina, Radiosarajevo.ba
Dodikova kćerka pobjesnila što SARTR dolazi u Banju Luku: "Oni postoje da bi provocirali Srbe"
Foto: FB / Milorad i Gorica Dodik

Gorica Dodik, kćerka samoproglašenog vožda iz entiteta RS, Milorada Dodika pobjesnila što je SARTR dobio poziv da gostuje u Banjoj Luci, na regionalnom kazališnom festivalu Teatar fest.

SARTR je pozvan na gostovanje s nagrađivanom predstavom Moj sin samo malo sporije hoda, nastalom po tekstu hrvatskog pisca Ivora Martinića

Predstavu je ove sezone u Sarajevu postavio hrvatski redatelj Ivan Plazibat, a ranije je gostovala na "Marulićevim danima" u Splitu te na 28. izdanju riječkih Malih scena gdje je dobila tri nagrade. U nedjelju SARTR s ovom predstavom gostuje i u zagrebačkom Kerempuhu na "Danima satire Fadila Hadžića".

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Gorica Dodik nije komentirala predstavu, ali je u maniru svog oca izjavila kako je "samo postojanje SARTR-a provokacija usmjerena protiv Srba".

"Dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno kazalište RS na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL s ratnim zastavama?", napisala je Dodik na društvenim mrežama.

Odmah nakon toga entitetski javni servis RTRS, koji je pod direktnom Dodikovom kontrolom i služi kao glasilo njegovog režima, uskratio je medijsko pokroviteljstvo Teatar festu.

Dragan Bursać: Kako je Super Daki pokušao ubiti Dodika

Dragan Bursać: Kako je Super Daki pokušao ubiti Dodika

U obrazloženju objavljenom u petak ponovili su gotovo identičnu argumentaciju koju je koristila Gorica Dodik.

Naveli su kako im je neprihvatljivo gostovanje SARTR-a u Banjoj Luci jer je riječ o teatru utemeljenom 1992. godine odnosno, kako je navedeno na mrežnoj stranici kazališta, u razdoblju opsade Sarajeva i to kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

Gorica Dodik i njihovo "glasilo" smatraju kako SARTR tim opisom aludira na srpsku agresiju (?!).  

A, kad je skandal procurio u javnost ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom garniranom uvredama i prostotama.

Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila podršku koju je očekivala, Gorica je javnost u Banjoj Luci optužila da "šuti kao p..." i čeka da se koplja slome na nekome "ko smije iznijeti svoje".

"Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice i te kako postoje", galamila je Gorica.

Čelnica SARTR-a Maja Salkić odbila je komentirati ove poruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije