Dodik žestoko kritikovao predsjednika Suda BiH: On je Španac, to je sakrio

4
Radiosarajevo.ba
Dodik žestoko kritikovao predsjednika Suda BiH: On je Španac, to je sakrio
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD.a kazao je da je na današnjem sastanku sa američkim diplomatama bilo riječi i o pravosuđu koje ne fukcioniše, koje je različito instruisano i i potpuno inertno.

Dodik je danas iznio i optužbu na račun predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da je sebi prisvojio pravo da daje obavještajnoj službi saglasnost ko da se prati i sluša.

"Taj predsjednik Suda je u nekim veoma sumnjivim okolnostima i postoje indicije da je primao neke predmete kao mito i korupciju. Uslovljen je vjerovatno tom službom i daje saglasnost da se ljudi slušaju bez zakonskog uporišta", kazao je Dodik.

Na pitanje novinara da pojasni izrečene optužbe Dodik je kazao da postoje određene indicije.

"Ja sam to čuo iz bezbjedonosnih i pravosudnih institucija znam da se vode neke istrage i postupci, i taj predsjednik ima neograničenu moć da Osmici daje saglasnost za prisluškivanje.Predsjednik Suda je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime i nije ga prijavio kada se prijavio ovdje. Kako je moguće da skriva te podatke. Mi smo provjerili kod nadležnih španskih organa i to jeste tako. Ja sam političar i kvalifikujem ove procese kao kršenje zakona i zloupotrebu položaja", kazao je Dodik, prenosi Patria. 

Što se tiče pitanja VSTV to neće biti rješavano bez cijele reforme pravosuđa i Suda BiH i Tužilaštva BiH, poručio je Dodik.

ON rekao je da je današnji sastanak sa predstavnikom State Departmenta Matthewom Palmerom bio dobar, te dodao da je Palmer ukazao na potrebu partnerstva BiH i SAD. Dodik je naglasio da je prva važna tema na sastanku bila obilježavanje 25 godina od Dejtona.

On je istakao da je potrebno da se izrazi pijetet prema svim žrtvama u prošlom ratu i da se odbace razne spekulacije koje su na političkom terenu često prisutne, a to je kako kvalifikovati sukob u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o NATO savezu. 

"Кomisija za saradnju sa NATO može biti prihvaćena i to smo i potencirali, ali nikako ne možemo razgovarati o Кomisiji za integraciju sa NATO", izjavio je Dodik. 

Dodik je istakao da u okviru obilježavanja treba usvojiti zajedničku izjavu Predsjedništva.

"Izjava treba da sadrži saglasnost o prestanku mandata visokog predstavnika, koji ovdje ničemu ne služi i remetilački je faktor". 

Jedna od tema svakako je bila i epidemija virusa korona.

"Zdravstvenim radnicima trebamo zahvaliti na svemu što su činili za nas u vrijeme #COVID19, na njihovoj ogromnoj požrtvovanosti, a na nama ostaje da saniramo ekonomske posljedice", poručio je Dodik.

Dodik je komentirao i inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji traži da BiH donese odluku o priznanju samoproglašeno Kosovo.

"Pitanje koje je traženo da se postavi na dnevni red posebne sjednice je pitanje koje je uputio gospodin Кomšić tražeći da BiH donese odluku o tome da prizna Кosovo, ja ću glasati protiv i ako bude bilo potrebe tražit ću zaštitu vitalnog interesa i ta odluka će otići u NSRS", naglasio je Dodik, prenose Nezavisne novine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije