Dodik opet po svom: Za muslimane bi bilo najbolje da imaju svoju državu

20
Radiosarajevo.ba
Dodik opet po svom: Za muslimane bi bilo najbolje da imaju svoju državu
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

"Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, RS sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru da dodirne ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima namjeru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice", rekao je Dodik.

On je u izjavi za RTRS poručio da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir: "A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo da djeluje."

Teške saobraćajne nesreće, pucnjave, napadi: Hoće li se održati tematska sjednica Skupštine KS?

Teške saobraćajne nesreće, pucnjave, napadi: Hoće li se održati tematska sjednica Skupštine KS?

Govoreći o formalnoj mogućnosti upotrebe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

"Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da nijedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažuje protiv RS. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo treba da mobilišu muslimane da bi nešto učinili u RS-u, gdje ne žive", huškao je opet Dodik i večeras.

On je stava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i RS tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite: "Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke."

Dodik kaže da će RS donijeti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji RS i "biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama ovog entiteta": "Daće se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste RS u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga."

"Ukoliko to bude potrebno, branićemo se i sa našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu", nastavio je Dodik u svom stilu "mirnih poruka".

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u nezavisnost RS, Dodik je rekao to ne zavisi od ovog entiteta, ali da "ne preostaje ništa drugo" ako ustavno pravo RS ne bude poštovano.

Dodik je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. oktobra, neće pristati da za istim stolom sjedi s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, jer "ona krši autoritet Predsjedništva BiH": "Na toj sjednici Predsjedništva glasaću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati."

Dodik tvrdi i da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka. On je nastavio riječima "kako teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste".

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na RS: "Sankcija RS-u neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave RS-a i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod."

Dodikove su riječi i kako je u BiH nemoguće postići dogovor i "da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije