Dodik veličao zločince Karadžića i Mladića pa negirao genocid: "Vode hibridni rat protiv RS"

19
Radiosarajevo.ba
Dodik veličao zločince Karadžića i Mladića pa negirao genocid: "Vode hibridni rat protiv RS"
Foto: X.com / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik u ponedjeljak je u Banjoj Luci veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića a SAD je optužio da vodi "hibridni rat" protiv RS.

Dodik je ovo kazao na akademiji koju je organizirao u sklopu dvodnevne proslave 9. januara koji u RS obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi ustavnog suda BiH koji 2015. godine konstatirao kako je taj datum neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake.

U govoru koji je održao Dodik je lamentirao nad teškom sudbinom Srba kroz historiju još od turskog vremena pa je zaključio kako su ih Hrvati i Bošnjaci natjerali da naprave RS jer su ih željeli "odvojiti od matice Srbije".

Tvrdio je kako srpski političari ni na koji način nisu odgovorni za rat, a da na Zapadu lažu kada govore o srpskim zločinima.

"Recite konačno da Srebrenica nije bio genocid", uzviknuo je u jednom trenutku Dodik braneći pri tom osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića kao "ljude koji su vodili RS" i koji su se navodno borili za slobodu. Tvrdi da se protiv RS danas vodi hibridni rat iza kojega stoje neke zapadne zemlje a predvode ih SAD.

Poručio je i kako je konačni cilj 'srpska država na ovim prostorima' pa će sadašnja linija razgraničenja RS s Federacijom BiH s vremenom postati pravom granicom a govor je završio porukom "neka živi Srbija, Rusija i pravoslavni svijet".

Vlasti u RS predvođene Dodikom odlučile su odbiti poštovati presudu Ustavnog suda BiH i svake godine redovno obilježavaju 9. januar.

Intervju | Miro Lazović: Ako Dodik nastavi sa secesionizmom – cijela BiH treba biti federacija!

Intervju | Miro Lazović: Ako Dodik nastavi sa secesionizmom – cijela BiH treba biti federacija!

Ove su godine na Dodikovu akademiju tim povodom došli tek malobrojni inozemni gosti poput srpskog patrijarha Porfirija i odlazećeg predsjednika parlamenta Srbije Vladimira Orlića te ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. Ranije su iz Banje Luke najavljivali kako bi se tamo mogao pojaviti i mađarski premijer Viktor Orban no on nije došao a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otvoreno je odbio Dodikov poziv kazavši kako Podgorica poštuje BiH kao cjelovitu državu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je tek poruku u kojoj je naveo kako će Beograd nastaviti podržavati cjelovitost BiH i protiviti se pokušajima ukidanja RS.

Patrijarh Porfirije je pak pred sudionicima akademije pozivao na "mir s drugima i drugačijima" no pod uvjetom da Srbi ostanu čvrsto uz svoju vjeru i tradiciju.

Vlasti RS nastavak obilježavanja 9. januara nastavljaju u utorak kada će u Banjoj Luci u večernjim satima organizirati paradu s naoružanim pripadnicima policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije