Helez održao sastanak s američkim vojnim izaslanikom i uputio poziv Dodiku

2
Radiosarajevo.ba
Helez održao sastanak s američkim vojnim izaslanikom i uputio poziv Dodiku
FOTO: MOD BiH / Eric Adams i Zukan Helez

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u ponedjeljak, 8. januara, u hitnu posjetu primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u Bsoni i Hercegovini brigadira Erica Adamsa.

Sagovornici su razgovarali o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snaga BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD. Poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH i Zakona o odbrani BiH, ministar Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija Bosne i Hercegovine, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne potopore (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD .

"Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH",  rekao je ministar Helez brigadiru Adamsu. "Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD i OS BiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS, pokazuju da američka potpora teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno promatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS".

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Brigadir Adams je sa svoje strane zahvalio ministru Helezu na usješnoj saradnji te izrazio uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

"Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS da odustanu od antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo Euroatlanskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrijednostima. Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su prijeko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak", zakjučio je tim povodom ministar Helez.

Eric Adams i Zukan Helez

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije