Dodik: Uskoro deklaracija RS-a i Srbije o djelovanju za opstanak Srba

AA
Dodik: Uskoro deklaracija RS-a i Srbije o djelovanju za opstanak Srba
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci izradu i usvajanje deklaracije u vezi sa stanjem Srba u zemljama regiona, uključujući Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku.

On je danas u Banjoj Luci izjavio kako je dogovoreno da parlamenti RS i Srbije usvoje deklaraciju, koja će biti izrađena u novembru, o kojoj je razgovarao prošle sedmice u Novom Sadu sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije.

"To je rezultat sastanka koji smo imali sa predstavnicima Srba iz regiona gdje smo vidjeli da postoji teška situacija srpske nacionalne zajednice", rekao je Dodik i objasnio da je takva situacija u svim zemljama bivše Jugoslavije osim u Srbiji.

Prihvaćen je zaključak da se pokuša vidjeti šta je to ono što je važno za srpski nacionalni identitet i djelovanje nacionalne zajednice.

"To nema aspiracije na preuređenje država, ali ima da kaže da bi zaista ono što evropska konvencija dozvoljava, da se se traži od Slovenije da se srpskoj nacionalnoj zajednici da status nacionalne manjine, da se u Hrvatskoj sistematski brani ćirilica, da se omogući poštivanje Ustava u Bosni i Hercegovini, da se ocijeni na koji način reagovati što se tiče Crne Gore. Ne dovodi niko u pitanje ni jednu državu i njen teritorijalni integritet ali se dovode u pitanje politike koje idu na to da devastiraju srpsku nacionalnu zajednicu i njena prava. To je i u Makedoniji i na Kosovu", kazao je Dodik.

Rekao je i da vide "da je o tome krenula žestoka rasprava", a da nisu još poduzeli mjere za formiranje tima koji će raditi na tome, već će to biti tema nakon godišnjih odmora.

"U svakom slučaju mislim da je to korisna stvar i srpska nacionalna zajednica nije napuštena ni u jednoj od ovih republika, tu treba dodati Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku i da ćemo vidjeti šta su to sve izazovi sa kojima se suočavaju naše nacionalne zajednice u tim državama i pokušati to generisati kao svoj cilj", rekao je Dodik.

Dodao je da su neuporediva prava koja ima hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji u odnosu na Srbe u Hrvatskoj te da to treba iznivelisati, a da to nije stvar samo dvije države nego i nacionalne zajednice Srba u Hrvatskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije