Dodik: U Briselu ćemo razgovarati samo o EU, nikako o članstvu u NATO

Radiosarajevo.ba
Dodik: U Briselu ćemo razgovarati samo o EU, nikako o članstvu u NATO
Foto: AA / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je sastanak u Briselu sa čelnim ljudima Evropske unije ranije dogovoren, te da će biti iskorišten za razgovore o evropskom putu BiH o kojem postoji konsenzus, a nikako za priču o NATO integracijama.

„To je nešto što smo, na neki način, konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu vezano za izjavu o evropskom putu. Sve što se kasnije dešavalo vezano je za problematizaciju tog pitanja. Odjednom se spojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH“, rekao je Dodik za Radio Republike Srpske

On je naveo da su ti problemi vezani, prije svega, za formiranje vlasti na nivou BiH, čime se, kako kaže, ne realizuje demokratski kapacitet utvrđen na izborima, što dovodi BiH u poziciju neefikasne zemlje.

Očigledno je da nerazjašnjena situacija u FBiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH“, istakao je Dodik.

On očekuje da će posjeta Briselu biti posjeta mogućnosti, ali ne može da garantuje pozitivan ishod.

„Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neeefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja“, rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije