Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, rasturit će i BiH, Alija je tvorac IS-a

Radiosarajevo.ba
Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, rasturit će i BiH, Alija je tvorac IS-a
/ Anadolija
Poslije današnjeg susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik dao je intervju za srpsko izdanje Sputnika.

Na pitanje gdje je sada RS, i da li se ozbiljno sprema da obilježi 9. januar, koji je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim, Dodik je rekao:

"Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira na to što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena u smislu toga da dva Bošnjaka koji su bili potpredsjednici Bakirove partije a sada članovi Ustavnog suda, I tri stranca donesu odluku od devet i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda dio te bolumente i svjetskih hoštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira na to što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, uredu, nek postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da jeste Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život, mora postojati zakon o toj instituciji", rekao je Dodik.

Dodaje da RS pokušava predložiti zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju sâme sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

"Stranci su zakuhali u bivšoj Јugoslaviji, rasturili sve, zakuhavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu s Bakirom Izetbegovićem", kaže Dodik.

Osvrnuo se i na izjave predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović o pitanju povratka bh. državljana sa stranih ratišta.

"Tokom '90-ih preko hrvatske teritorije stiglo je 4.000 mudžahedina u BiH. Opet se koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi. A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom Istoku njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića, vidjet ćete da ono što je primjenjivala u praksi IS-a u Siriji i Iraku to je to - šerijat - i nema oprosta nikom ko nije s njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsjedništva i kao član Predsjedništva rekao je: ja nastavljam putem svog oca. To su priče koje mi ne možemo ni sekunde izbaciti iz posmatranja", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije