Dodik: Srbi od početka u borbi protiv fašizma, drugi tek su shvatili ko je pobjednik

Radiosarajevo.ba
Dodik: Srbi od početka u borbi protiv fašizma, drugi tek su shvatili ko je pobjednik
Foto: Anadolija / Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom
Predsjednik RS-a Milorad Dodik istakao je da je Dan pobjede nad fašizmom dan koji je objedinio gotovo čitav svijet.

Dodik je naglasio da su se svi ustanci na prostoru bivše Јugoslavije, pogotovo u BiH i u Hrvatskoj, desili "tamo gdje je gotovo stopostotno odstotno srpsko stanovništvo", te da je u tom pogledu i najveće stradanje srpskog naroda.

"Drugi narodi koji danas žive ovdje sa nama, u tom ratu su učestvovali tek na samom kraju, kada su shvatili ko je pobjednik i onda su se pridružili narodooslobodilačkom pokretu i uzeli sve beneficije te pobjede, dok je srpski narod u komunističkom režimu ostao uskraćen prava na svoj nacionalni odraz i svoju jaku nacionalnu državu", rekao je Dodik u Banjoj Luci na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik RS-a je naglasio da je prošli vijek bio vijek velikog stradanja Srba - od balkanskih ratova, dva svjetska rata i rata poslije raspada bivše Јugoslavije.

"Biološki prepolovljen, srpski narod je ušao u ovaj vijek s vjerom da će trajno odbraniti svoju slobodu, svjestan da sloboda za naš narod znači jaku državu i državnu organizaciju. Zato je Republika Srpska važna za nas, ovu i sve buduće generacije, kao sinonim slobode i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", poručio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, kada god Srbi nisu imali državu na ovom prostoru, pobijeni su i teško stradali.

Dodik je podsjetio da su "najveći broj pripadnika partizanskih jedinica u Drugom svjetskom ratu činili Srbi, ali da danas postoje političari u BiH čiji su roditelji učestvovali u fašističkim formacijama, a koji pokušavaju da preuzmu barjak borbe protiv fašizma".

"I to nije slučaj samo ovdje. Na globalnom planu dešava se revizija istorije i oni koji treba da se poklope i ćute zbog stravičnih zločina izazvanih njihovim ideologijama, danas pokušavaju da prikažu istoriju stradanja na drugi način", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da svi moraju biti svjesni da je RS meta i da su mnogi zahtijevali da bude smanjena, nejaka, a najbolje i da nestane.

"Zato je važno ojačati našu vjeru u RS i onda kada izgleda da ona možda nije pravedna i da nije dovoljno učinila za sve nas pojedinačno nikada ne smijemo izgubiti vjeru - u naš narod i našu Republiku", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije