Nikšić i Nakaš: Ponovo imamo fašističku agresiju na BiH

F. Z.
Nikšić i Nakaš: Ponovo imamo fašističku agresiju na BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skup u Sarajevu
U organizaciji Socijaldemokratske partije BiH danas se u Sarajevu održava Drugi marš antifašista. Ovaj marš organizuje SDP u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca narodno-oslobodilačke borbe BiH.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš u svom obraćanju antifašistima i građanima Sarajeva izjavio je da je i danas na sceni fašistička agresija na BiH.

Nakaš je povikao "smrt fašizmu", a učesnici skupa su odgovorili "sloboda narodu".

"Nažalost danas se fašizam budi. Nalazimo se u okruženju koje apsolutno nije domaće. Mi na sceni imamo ponovo fašističku agresiju na BIH. Žao mi je što ovdje nema 320.000 Sarajlija, koji su bili zatvorenici  logora Sarajevo ovde tokom agresije. Oni koji negiraju da je opsada Sarajeva bila fašistička negiraju i našu borbu. Trudit ćemo se da sa svim antifašistima odbranimo tekovine antifašizma", kazao je Nakaš.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je jako važno okupljati se na ovaj dan te da se pošalje poruka da je antifašizam itekako živ.

"Na temeljima antifašizma je nastala i opstala BiH , a onaj ko to ne reazumije ne prihvata ni BiH. Mi imamo nesreću da se moramo boriti protiv rigidnih oblika nacionalizma i fašizma. Europa je pogrešno mislila da je nakon 1945, stavila tačku na fašizam, a ustavri je stavila tri tačke. Mi smo to osjetili na svojoj koži, ali smo se uspjeli odbraniti", rekao je Nikšić.

"Upravo je danas politčka borba za cjelovitu i multietničku BiH u kojoj će svi biti jednaki. Zato je važno da danas s ovog skupa poručimo da ih se ne bojimo. Mi smo jači od njih i siguran sam da smo većina. Međutim ta većina je tiha i neaktiva, a nacionalistička manjina je glasna i agresivna. Radimo zajedno da bi antifašistička većina konačno preuzela sudbinu ove zemlje u svoje ruke", poručio je Nikšić.

 Podsjetimo, u organizaciji Socijaldemokratske partije BiH danas se u Sarajevu održava Drugi marš antifašista. Ovaj marš organizuje SDP u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca narodno-oslobodilačke borbe BiH.

Antifašisti se okupili kod Sebilja: Nastavit ćemo se boriti protiv podjela

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije